Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 13.05.2016.
12:54
Vestionline A

"Hitno podneti tužbu protiv Hrvatske za genocid"

Parlamentarna SNP Nenada Popovića zahteva hitno pokretanje tužbe za genocid protiv Hrvatske pred međunarodnim i domaćim pravosuđem.

wikipedia.org
Zločin genocida nikad ne zastareva

Da im se sudilo na vreme, ne bi ponovili genocid

Kako navode, Hrvatska je "nesporna naslednica NDH i najmlađa članica EU".

U saopštenju SNP, koja je u parlament ušla na listi SNS, navodi se da ta stranka to traži na dan kada je pre 75 godina ministar unutrašnjih poslova ustaške NDH Andrija Artuković potpisao "Provedbenu naredbu o ustrojstvu i poslovanju Ravnateljstva za javni red i sigurnost (RAVSIGUR)", koja je bila "pravni osnov" za stavljanje van zakona oko dva miliona Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma. 

Poznato je, navodi se u saopštenju, da zločin genocida nikada ne zastareva, te da je istrebljenje nehrvatskog življa na teritoriji NDH bio planski sistematski projektovan i realizovan poduhvat, što pokazuju i samo nazivi prvih pravnih akata koje je, u proleće 1941. godine donela ustaška vlast. 

Reč je, dodaje se, o "Zakonskoj odredbi o rasnoj pripadnosti; Zakonskoj odredbi o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda; Naredbi o ustrojstvu i radu rasnopolitičkog povjerenstva; Naredbi o utvrđivanju rasne pripadnosti državnih i samoupravnih službenika i vršitelja slobodnih akademskih zvanja; Naredbi o zaposlenju ženskih osoba u nearijskim kućanstvima". 

Poglavnik ustaško-fašističke NDH, koja je istrebila gotovo milion Srba, Ante Pavelić, umro je 10 godina posle rata, u bezbednom egzilu na Zapadu, a ime Pavelićevog ideologa i uzora, "oca hrvatske nacije" Ante Starčevića, autora čuvene rečenice "Srbe valja tretirati, dakle, kao životinje" - danas krasi trgove gradova diljem "evropske Hrvatske". 

Da se, posle Drugog svetskog rata, Hrvatskoj sudilo za počinjeni genocid, taj se genocid ne bi ponovio početkom devedesetih, i ne bi i najnoviji epilog bio tragičan po srpski narod: prema popisu stanovništva iz 1991, u RH je živelo 600.000, a deceniju kasnije samo 200.000 Srba, podseća SNP.

POVEZANE VESTI

Petak 13.05.2016. 14:12
A sto ce nedefinisana zivotinjska nacija osim da radi ono sto drugi kaze! Savrseno su se uklopili u zadatu ulogu! Kao sto je ovaj (i ostali hajvani) ustasha pobegao u 3 lepe tako i oni misle da mogu posle svega!
Petak 13.05.2016. 18:53
Od muslimana u Bosni i hrvata treba zahtjevati ratnu ostetu i da se kazne za zlocin genocida. Da postoi kontinuitet zlo//cina to vidimo po desavanjima u prvom ratu, pa u drugom ratu. Poslije drugog rata alija izmetbegovic zajedno sa svoim istomisljenicima iz muslimansog svijeta objavljuje na islamskoj konferenciji rat Srbima a hrvati nesto kasnije kroz maspok proklamiraju usraske ideje da bi sve to ponovili 90ti godina. Da li postoi nepristrasni sud u evropi ili ne nije bitno.Uslove i zahtjeve treba isporuciti direktno odgovornim . U pitanju jesu stotine milijardi stete i teritorijalna potrazivanja gdje su isti na osnovu genociga okupirali Srbsku zemlju. Kada Srbska vlast to konacno ucini onda ce mo moci reci da je u Srbiji zazivjela demokratija i vladavina prava i pravde. Dok se to got ne desi znacice da vlast ne radi u interesu svog naroda vec u korist njegove stete.
Petak 13.05.2016. 21:02
Protjerano je preko 250 000 na samom kraju rata. Gdje su oni koi su otisli iz ostali djelova tkz hrvacke. 8. 5 huljada + nestali. Od 12 hiljada koliko ih poginu u bosni??? Naj duze je pod turcima bila Bosna, 419 god. Srbija370 god., CG 254 god., Hercegovina 397 god. Mani se mitomanije. Hrvate niko ne spominje u istoriskim izvorima prije nego je Vatikan poco da vam falsifikuje istoriju. Objasni Ajnhardu da nismo bili jedini narod u 9 0m vijeku na tim terenima i kritikuj ga sto vas nije spomeno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online