Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.05.2016.
03:44
D. Lj. Joksić A

Ćerki rađa dete, a sebi unuče

Od kako je pre dve godine ozakonjeno surogat majčinstvo u Makedoniji, sve je veće interesovanje bračnih parova da dobiju dete uz pomoć majke koja nosi i donosi na svet dete umesto druge žene. Rođena majka jedne, i najbolja drugarica druge žene biće prve dve surogat majke u Makedoniji. Lekari kažu da su to izuzetno humane žene koje su iz čisto altruističkih razloga odlučile da pomognu svojim najbližima da dobiju potomstvo.

pixabay.com
Trudnoća iz humanosti: Prva prinova 2014.

Surogat majka može nositi dete koje je veštačkom oplodnjom "napravljeno" od jajne ćelije drugih osoba, ali može donirati i svoju jajnu ćeliju. Kada se beba rodi, ona predaje dete njegovim roditeljima i odriče se svake brige o detetu. Makedonka koja je prva odlučila da bude surogat majka, iako sredovečna, ispunjava zakonsko ograničenje do 50 godina da svojoj mladoj ćerki rodi dete. U drugom slučaju nije reč o rodbinskoj vezi, nego će surogat majka biti najbolja drugarica žene koja ne može da rodi. Oba bračna para i buduće surogat majke potpisuju dogovor, nakon čega će početi pripreme za biomedicinsku oplodnju s jajnim ćelijama. Prve prinove od ovih surogat majki na svet bi trebalo da dođu iduće godine.

Do sada je preko 30 parova u Makedoniji potražilo informacije vezane za surogat majčinstvo, ali je broj žena koje su spremne da budu surogat majke veoma mali. Prijavilo ih se četiri, a dve su odbijene jer ne ispunjavaju zakonske kriterijume, objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. Surogat majke mogu da budu žene između 25 i 50 godina, koje imaju bar jedno svoje dete, i da su makedonski državljani. Surogat majka može da bude samo jednom, a bračni parovi imaju pravo da na ovaj način dobiju najviše dvoje dece.

Za šaku dolara

U jesen 2014. stigla je vest da je prva porodica u Makedoniji dobila dete posredstvom surogat-majke. Kako u to vreme u njihovoj zemlji još nije bilo zakona koji bi omogućio ovaj postupak, makedonski bračni par se obratio jednoj specijalizovanoj agenciji iz Ukrajine, koja ima još dve filijale, a jednu od njih u Bugarskoj. U obe ove zemlje, naime, surogat majčinstvo je već godinama dopušteno. Agencija sama obezbeđuje surogat majku, a osnovni "program" košta oko 40.000 dolara.

Tokom trudnoće, bračni par surogat majci treba da obezbeđuje odgovarajuću hranu, negu i vežbe, ali u iznosu prosečne plate u Makedoniji. Tokom bremenosti i nakon porođaja, surogat majka može da dobije poklon vredan najviše 100 evra. Prva in vitro oplodnja obavljena je u Engleskoj 1978. godine, a do danas je od surogat majki rođeno preko dva miliona dece u celom svetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online