Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.03.2016.
05:13
K. Nedeljković - Vesti A

Parovi bez dece taoci činovnika?

Kako da reaguje hiljade bračnih parova u Srbiji željnih potomstva kada se pojavi jeftiniji i efikasniji lek za vantelesnu oplodnju, a oni do njega ne mogu jer ga još nema u apotekama?

V. Sekulić
Čudno ponašanje agencije za lekove: Svetlana Mitrović

- Svi smo zainteresovani da se jeftiniji lek nađe na tržištu. Pre godinu dana iz preduzeća Inter-Beofarm iz Beograda, zastupnika kompanije LGLS, obećali su nam donaciju leka folitropin-alfa. Kompanija želi da nam ga isporuči, ali Agencija za lekove i medicinska sredstva neće da ga registruju, iako je lek u upotrebi u 15 zemalja gde se bezbedno koristi duže od deset godina. Studije su pokazale da je efikasniji od leka koji je ovde u upotrebi i koji je dva puta skuplji. Sada mesečno za tretman izdvajamo i do 1.000 evra, a za novi lek bilo bi nam dosta 300 evra. Zato ne razumemo odugovlačenje sa njegovom registracijom - navela je u pismu "Vestima" Jelena K, članica Udruženja za vantelesno oplođenje RODA iz Beograda.

Zastupnica kompanije LG Life Sciences iz Koreje, direktorka Inter-Beofarma, Svetlana Mitrović, koja je obećala donaciju ovog leka, kaže da je po zakonu Agencija bila dužna da završi proces registracije za 210 dana.

- U ovom slučaju taj proces traje već pune četiri godine. Tražili su nam studiju koja u EU nije obavezna, već se samo preporučuje. Agencija se vodi činjenicom da neki lek nije registrovan u EU, ali ni Srbija nije još u EU, a ni više od 30 odsto lekova na srpskom tržištu nije registrovano po proceduri koja se primenjuje u EU - kaže za "Vesti" Mitrovićeva.

Ona je više puta tražila da je primi ministar zdravlja ili njegovi zamenici, ali do susreta nije došlo.

- Obraćala sam se i šefu kabineta premijera Vučića, ali ni on nije imao vremena za razgovor. Javna je tajna da Ministarstvo zdravlja poništi skoro 30 odsto rešenja Agencije za lekove. Na stranu sudbina moje firme koja je, nakon 20 godina pred zatvaranjem zbog ovog slučaja, ali zašto se kažnjavaju bračni parovi koji žele da postanu roditelji - pita Svetlana Mitrović.
Na pitanje "Vesti" zašto se odlaže registracija folitropina od Agencije za lekove nismo dobili nikakav odgovor.

Čudan kriterijum recenzenta

Doktor Savić, recenzent Agencije za lekove, dao je uvredljivu, gotovo rasističku primedbu da je studija bezbednosti folitropina koju smo im dostavili, rađena na "kavkaskoj rasi". Zbog ovakvog "kriterijuma" mnogi lekovi bi trebalo da izgube registraciju, jer je većina studija bezbednosti rađena u zemljama Azije i Afrike - uočava Svetlana Mitrović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online