Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 09.05.2016.
12:02
Vestionline A

Split: Ustaše hapse antifašiste

Po ugledu na "najsvetlije" tradicije ustaške Nezavisne Države Hrvatske, policija je u nedelju u Splitu uhapsila Jovana Grkinića zato što je sa još nekoliko osoba ispisao grafit "Smrt fašizmu-sloboda narodu", na mestu na kojem je ista poruka stajala i 1943. godine kada su Nemci ulazili u grad.

wikimedia.org/Kaiser87
Split ne slavi Dan pobede

Regionalna N1TV je prenela da je policijska patrola prekinula nekolicinu aktivista, u nameri da obeleže Dan pobede nad fašizmom, te da na istom mestu evociraju sećanje na slavnu antifašističku prošlost Splita.

Grkinić je po izlasku iz policije, gde je proveo nešto više od tri sata, za tu TV ispričao da su mu u policijskoj stanici sasuli pravu salvu uvreda i nipodaštavanja Dana pobede nad fašizmom i veličanja endehazije:

- Koji antifašizam, to je komunizam, to ti je prošlost, to više ne postoji, treba obeležiti 10. april, a ne Dan pobede nad fašizmom, to više niko ne slavi..., budi sretan da nisu naišli branitelji, jer bi se loše proveo... Jezivo, jezivo, strašno - naveo je pominjujući niz neprimerenih reči.

Grkinić najavljuje da će podneti žalbu Policijskoj upravi i ministru Vlahi Orepiću na ovakvo ponašanje policije. Kaže da se ne boji napada zbog toga, usprkos činjenici da Splićani znaju ko je on i neće mu biti prvi put da će mu pretiti i terati ga u Srbiju.

- Ja ne mogu drugačije, pa makar me ubili. Bolje biti mrtav, nego neslobodan - rekao je Grkinić, dodavši da ako Grad bude insistirao na njegovom progonu, to će biti užasno.

Sada ga, kaže, baš zanima njihova reakcija s obzirom na činjenicu da je u obrazloženju prijave naveo da je motiv bio obeležavanje Dana pobede nad fašizmom i evociranje na slavnu antifašističku prošlost Grada Splita.

Grkinić kaže da neko mora da radi protiv fašizacije svetovnih i crkvenih institucija, jer "običan građanin ne može ovo podnositi".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2016. 13:05
Neka us/taše uživaju dok mogu. Više ne postoji niko ko će ih za nedjela spasiti kao poslije drugog svjetskog rata.
Ponedeljak 09.05.2016. 13:48
Bravu uje!Pa danas je dan pobede nad faššizmom mogu opet da vas napadnu i pobede.
Ponedeljak 09.05.2016. 14:18
Vid!Nema onog skobrana(splitske-kobre),mora da hapsi antifaššiste.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online