Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.05.2010.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

Mladić: Idem u Hag, ali posle vas

Izvodi iz dnevnika generala Ratka Mladića prilikom policijskog pretresa njegove kuće u Beogradu preplavili su štampu, a haško tužilaštvo već ih koristi kao dokazni materijal u procesima protiv bosanskih Hrvata. Iz njih saznajemo šta je komandant VRS svojevremeno rekao svom kolegi, francuskom generalu De la Prelu.

Jedan od interesantnijih delova dnevničkih zapisa govori o tome kako je Slobodan Milošević pokušavao da ubedi rukovodstvo RS da pristanu na podelu BiH po sistemu pola Srbima, pola muslimanima i Hrvatima.

"Za vrlo kratko vreme imaćemo garancije Kontakt grupe da Republika Srpska uđe u konfederaciju sa SRJ. Mogao bih postići da sa muslimanske strane budu Amerikanci, a sa naše Rusi, pa da se dogovorimo da na bazi konfederalnog odnosa SRJ brani te granice", ubeđivao je Milošević Mladića, na sastanku u Karađorđevu 20. septembra 1994. godine.
 

Ćerka ubijena?


U dnevniku se nalazi i zabeleška Mladićevog razgovora iz '96. sa izvesnom proročicom Ratkom Jokić, koja je sama tražila sa se vidi sa generalom. Ona mu je rekla da njegova ćerka, za koju je zvanična istraga tvrdila da je izvršila samoubistvo, nije sebi oduzela život, već da je "zlostavljana" i da joj je "utrljana tečnost ružine vode od koje je umrla". Proročica je upozoravala Mladića da vodi računa o sinu kako se slična stvar ne bi ponovila.

U stenogramima razgovora koji je Mladić vodio s francuskim generalom De la Prelom, specijalnim izaslanikom predsednika Francuske Žaka Širaka koji je došao da pregovara o oslobađanju dvojice francuskih pilota, moglo se pročitati i ovo:


Prel: "Haški sud neće biti raspušten i neće na tom raditi Francuska. U štampi sam pročitao da će general Mladić braniti svoj narod i u Hagu."


Mladić: "Haški sud je specijalni zapadnjački bombarder i tamo je mesto za one koji su nas bombardovali, ne za nas koji smo bombardovani. Kad se budu izređali oni koji su naređivali bombardovanje onda postoji mogućnost da se i ja pojavim.

Ako je pravo nekog generala na planeti da me bombarduje, onda je moje iskonsko pravo da branim svoj narod".


Nakon tvrdog stava da neće pustiti dvojicu pilota dok ne dobije garancije, Mladić je u jednom momentu izustio: "Nema, generale, popuštanja. Došlo je vreme da veliki slušaju male." Piloti su kasnije pušteni, a Mladić je danas najtraženiji haški optuženik.

Otkud baš sada?


Postoje i oni koji sumnjičavo gledaju na autentičnost dnevnika, podsećajući na to da je Mladićeva kuća u Beogradu prethodno bezbroj puta pretresana, a da su tek sada pronađeni navodni dnevnici.


Bilo kako bilo, najinteresantniji delove dnevnika i pronađenih stenograma beogradska štampa ovih dana objavljuje u nastavcima, spekulišući o tome koliko bi generalove beleške mogle biti štetne po bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, kojem se u Tribunalu sudi za ratni zločin. U jednom od tih zapisa, Milošević je u razgovoru sa Mladićem, Karadžića nazvao "ludim doktorom" zbog njegovog otpora da pristane na podelu BiH i okonča rat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online