Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.04.2016.
01:14
M. Obradović - Vesti A

Srbi složno za Srebrenicu

Stranke iz Republike Srpske odlučne su da ne ponove grešku sa lokalnih izbora 2012. godine, i ove godine u oktobru u Srebrenici istaknu zajedničkog kandidata za načelnika, kako bi, prvi put nakon rata, prvi čovek opštine bio Srbin.

Srna
Srebrenica: Lokalni izbori se održavaju u oktobru

Preciznije, i 2012. godine postojao je zajednički kandidat svih srpskih partija koji se suprotstavio jedinstvenom bošnjačkom kandidatu, aktuelnom načelniku Ćamilu Durakoviću, ali on je bukvalno pobedio jer je postojao još jedan srpski kandidat, izvesni Milojica Ratkovac, koji je, kao nezavisni kandidat, odneo ključni deo srpskih glasova. U srpskim partijama u Srebrenici strahuju od sličnog scenarija i ove godine, odnosno prognoziraju da će Bošnjaci naći nekog podobnog da unese razdor u srpsko biračko telo, te su odlučni da takav razvoj događaja spreče.

MUP pooštrio uslove

Kako stvari stoje, Ćamil Duraković će ponovo biti kandidat za načelnika Srebrenice, i njega će podržati sve bošnjačke stranke, kao i nevladine organizacije. Zasad nije poznato da li će i ove godine biti pokušaja prijavljivanja građana koji ne žive u Srebrenici da glasaju u toj opštini. U odnosu na 2012. godinu, ipak postoji jedna razlika, jer je u međuvremenu MUP Srpske značajno pooštrio kriterijume prijave prebivališta, tako da taj proces sad uopšte nije jednostavan.

- Odlučiće vrhovi partija, ali na lokalnom nivou u Srebrenici sve srpske partije se slažu da imamo zajedničkog kandidata. Ključno će biti ne dozvoliti da se bilo ko drugi kandiduje. Naravno, nikome se to pravo ne može osporiti, ali može se uticati na raspoloženje građana da ne daju potpise za kandidature raznih prevaranata - kažu uglas za "Vesti" pojedini funkcioneri srpskih stranaka u Srebrenici.

Ova opština sada je ponovo u centru pažnje nakon što je i predsednik Srpske Milorad Dodik pozvao na jedinstvo.

- Pozivam SDS, PDP, NDP, DNS, SP i druge političke partije i udruženja građana srpskog naroda u Srebrenici da se okupimo oko jednog kandidata. Ovo je ključno vreme u kojem moramo da dobijemo načelnika iz reda srpskog naroda, jer na prostoru Srebrenice žive većinom Srbi. Apelujem ne samo kao predsednik SNSD-a, već i kao predsednik Republike Srpske, da se okupimo oko jednog kandidata i farsu koja se stvarala oko Srebrenice relativizujemo na ono što jeste sama istina o ovoj opštini - rekao je Dodik.

A podsetimo, 2012. godine su Bošnjaci sproveli masovnu kampanju "Glasajmo za Srebrenicu", u kojoj je više stotina osoba iz drugih opština prijavilo prebivalište u Srebrenici, samo da bi glasali u toj opštini. Među njima je bio i kontroverzni imam iz Sandžaka Muamer Zukorlić, te brojne druge javne ličnosti iz cele Federacije BiH koje nikakve veze sa Srebrenicom nisu imali. Oni su se nekoliko meseci vodili da žive u toj opštini, i to veoma često na adresama na kojima je ukupno živelo nekoliko desetina ljudi. Upravo o takvoj farsi govori i Dodik.

- U svim drugim opštinama možemo da evidentiramo političke razlike, ali ovde ne bismo smeli da to učinimo i moramo po svaku cenu da izbegnemo da bude više kandidata iz srpskog naroda, kao što je to bilo ranije - zaključio je Dodik.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.04.2016. 05:07
Samo Sloga Srbina Spasava. Ja vjerujem da ce se srbi iz Bosne sloziti u odnosu na srbijance.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online