Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.04.2016.
03:15
D. Dekić - Vesti A

Ako padne Srpska, islam osvaja Evropu

Istoričar Čedomir Antić smatra da Vlada Srbije, poput većine bivših srpskih vlasti, i pored javne podrške Republici Srpskoj, neretko daje prioritet interesima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ponekad čak i kada je to protivno interesima Srbije i RS.

Medija centar RS
Sve srpske vlade navodno podržavaju srpsku, a štite svoje interese: Čedomir Antić

- Srpske vlade tradicionalno podržavaju Srpsku. To je njihova međunarodna, ustavna i zakonska obaveza. Ipak, osim vlade Vojislava Koštunice, ostale su nastojale da zaštite prvo sebe i svoje interese. Slobodan Milošević je branio svoju vlast, nije imao dugoročnih planova i trajnijih uverenja, Zoran Đinđić je kasno uvrstio Srpsku među prioritete, a Boris Tadić i Aleksandar Vučić očigledno, uprkos brojnim gestovima, često daju prioritet interesima Brisela i Vašingtona. Reč je o stalnom koketiranju. Najčešće se povuku i ipak stanu uz Banjaluku, ali neovlašćeno pristupanje Istanbulskom sporazumu koje je preduzeo Tadić i nedavni pritisci za odustajanje od referenduma protivni su interesima RS, ali i Srbije. Takva politika je, pri tom, i nedemokratska i nepravedna - komentariše za "Vesti" odnose Beograda i Banjaluke Antić, koji je koautor dela "Istorija Republike Srpske".

Promene tek posle 2020.


x Kako vidite Srbiju u slučaju pobede SNS-a Aleksandra Vučića, a kako u slučaju njegovog poraza?


- Mislim da nije teško pretpostaviti kakva će biti Srbija posle ovih izbora. Ista kao i pre. Reč je samo o tome koliku će većinu SNS dobiti. Ali šta god da se dogodi, politika države neće biti promenjena. Ako ne bude nekih velikih, globalnih promena, o drugačijoj politici, a verovatno i novoj preraspodeli snaga, možemo da govorimo tek posle 2020. godine.

x Da li je RS jedini uspeli projekat u istoriji srpskog naroda?

- Srbija je imala brojne uspešne državne projekte. Njen opstanak kao države tokom proteklih četvrt veka i povratak identitetskim temeljima predstavlja izvestan uspeh. Istina je da u borbi za jugoslovensko nasleđe strategija srpskih elita, kako starorežimskih tako i demokratskih, nije otišla dalje od ideja i koncepata srpskih komunista iz 60-ih godina 20. veka. Zato smo i poraženi uprkos izvesnim vojnim pobedama. Zbog te sebičnosti vlasti i okrenutosti jugoslovenskom iskustvu smo i doživeli propast Srpske Krajine i uprkos uspešnoj odbrani napustili Kosovo i Metohiju. Srpski narod je u Bosni i Hercegovini na jednoj strani izabrao užu srpsku opciju, umesto šire "jugoslovenske", ali na drugoj strani savremenu hrvatsku državotvornu metodu. Zato je uspeo. U Hrvatskoj, Crnoj Gori i na KiM u ključnim časovima srpski narod je ostao podeljen i vezan za neke šire koncepcije. Naše elite u Beogradu su bile podeljene i identitetski. Zato nam se posle 1990. sve ovo i dogodilo.

x Je li opstanak Srpske ugrožen?

- Jeste. Status RS nije trajno određen. Tokom četvrt veka moćni krugovi u SAD i EU pokušavaju da je ograniče i da stvore mehanizme i brane koji bi je oslabili i pomogli njenom ukidanju. Opstanak RS ugrožavaju i njene posvađane elite. Tranzicija je uspela manje nego u Srbiji, zemlja je ostala zatvorena i presporo se modernizuje. Demografski aspekti su gori nego u Srbiji. Sve to dugoročno ugrožava Srpsku.

x Čemu bi vodilo gašenje RS, islamizaciji i militarizaciji naših prostora ili bi scenario bio drugačiji?

- Politika SAD i EU ima u sebi sadržane određene suprotnosti koje joj ne dozvoljavaju punu snagu i uspešnost. Naime, RS jeste bliska Ruskoj Federaciji i brana je ulasku BiH u NATO ili priznanju nezavisnosti KiM. Međutim, RS je i prepreka pojedinim saveznicima prema kojima SAD i (ili) EU imaju određene rezerve i zadnje misli. Ukidanje RS svakako ne bi značajnije ojačalo slabe "građanske snage" u BiH. To ne bi bio ni trijumf "bošnjačkog nacionalizma", već bi BiH postala jedina pobeda hiljadama ekstremističkih verskih ratnika. Za razliku od desetina ratova u kojima su poraženi ili se bore, BiH bi uz pomoć Vašingtona i Brisela ispala "Prorokova zadužbina". Srbi bi izgubili većinu prava i počeli bi da se iseljavaju. Ali meta ekstremista u narednim decenijama ne bi bio Beograd, već upravo evropske prestonice koje su doprinele ovakvom ishodu.

x Može li presuda bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću da utiče na RS?

- Ona je, nažalost, posle svih presuda i činjenice da sud nije kaznio ubice hiljada srpskih civila, konačno zato što je sudio samo srpskim političarima i čak odbio da učestvuje na panelu UN o sopstvenom radu, potpuno diskvalifikovana. Kažem "nažalost", zato što je pravda uvek iznad nacionalne sebičnosti i u nacionalnom interesu. Karadžić je osuđen, mada treba reći i da je mera krivice odmerena u Vašingtonu, a ne u Sarajevu ili Zagrebu. Uprkos svim ranijim pokušajima, Srpska zbog toga nije posebno i dodatno ugrožena. Suđenje još uvek nije gotovo, moguće su još drakonskija kazna u drugom stepenu i kasnije revizija.

Osnivač Naprednog kluba

Čedomir Antić je rođen 1974. Od 2013. je docent na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Proučava nacionalnu istoriju 20. veka, posebno srpsko-britanske odnose. Tokom 17 godina u nauci objavio je 20 naučnih i naučno-popularnih knjiga. Autor je oko 1.400 tekstova objavljenih u raznim srpskim novinama.
Redovni je kolumnista "Politike", "Dana" i "Nedeljnika". Osnivač je i predsednik Naprednog kluba, udruženja građana iz Beograda koje već osam godina objavljuje godišnji Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu. Bio je predsednik Glavnog odbora Studentskog protesta Beogradskog univerziteta 1996-1997.

x Nedavno ste sa kolegom Predragom Markovićem napisali knjigu "Alternativna istorija Srbije", koja se bavi pretpostavljenom, kontrafaktualnom istorijom naše zemlje.

- Nismo predviđali budućnost, već pretpostavljali alternative događajima u prošlosti. Alternativna istorija je već stari žanr mnogo bliži književnosti nego nauci. Zanimljivo je, na osnovama istorijskih znanja i iskustava, razmisliti o mogućim alternativama, na primer Srbiji koja je u 12. veku postala katolička, pobedi na Kosovu, izostanku seoba, stvaranju srpske umesto jugoslovenske države, pobedi nad NATO-om.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online