Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.04.2016.
17:19
Đ. Barović - Vesti A

Ista pravda za generala Đukića kao Jurišića

Pred Višim sudom u Beogradu za 15. aprila zakazano je ročište na kojem bi trebalo da bude razmatran zahtev Ministarstva pravde BiH za priznavanje presude kojom je general Vojske RS Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora za ubistva na Tuzlanskoj kapiji.

Srna
Novak Đukić: Nevin sam

Nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH, a sada advokat iz Banja Luke, Krstan Simić za "Vesti" objašnjava da bi pravosuđe u Srbiji prilikom donošenja ove presude trebalo uspostaviti iste standarde kao kada je doneta oslobađajuća presuda u procesu koji se pred Apelacionim sudom u Beogradu vodio protiv Ilije Jurišića koji je bio optužen za zločin nad pripadnicima JNA maja 1992. godine u Tuzli.

- Presuda Jurišiću je gotovo identična sa presudom generalu Đukiću. Smatram da Srbija na generalu Đukiću treba obezbediti identične standarde koje je uspostavila u slučaju Jurišić. U suprotnom bi se radilo o diskriminaciji na štetu generala Đukića, bilo bi narušeno načelo pravne sigurnosti, te standarda koja je uspostavila sama Srbija. Napominjem da u BiH se analizira i kaznena politika, tako da i u jednom slučaju Sud BiH osuđenom snizio kaznu za 50 posto, kao što je bio slučaj Ognjena Šimića, ali i činjenice da Sud BiH ne priznaje presude iz Hrvatske ukoliko je osuđeni suđen u odsutnosti jer u BiH ne postoji mogučnost da se nekom sudi u odsutnosti - napominje Simić i dodaje da je postupak potvrđivanja kazne protiv generala Đukića "veoma suptilan pravni postupak" u kome Srbija mora odlučiti da li je presuda Suda BiH kozistentna sa propisima, standardima, zaštitom ljudskih prava i sudskom praksom Srbije.

- Radi se o nekoliko testova kojima presuda Suda BiH mora biti podvrgnuta. Postoji zabluda da je obaveza države koja izvršava presudu samo treba da "udari drugi pečat na istu". Naravno da to nije tačno, BiH ima bogatu i raznovrsnu praksu u izvršavanju i priznavanju ovih presuda - ocenjuje Simić i napominje da sama presuda sadrži dva-tri elementa "očigledne povrede prava na pravično suđenje".

Simić i dodaje da postupak priznavanja presude ne znači novo suđenje, ali da presuda mora biti predmet interesovanja sudija Višeg suda u Beogradu "posebno sa aspekta zaštite ljudskih prava".

-O drugoj dimenziji ne bi za sada govorio - ističe nekadašnji član Ustavnog suda BiH.

General Đukić: Nevin sam 

Nekadašnji oficir Vojske RS, general Novak Đukić ističe da u Bosni nije osuđen na osnovu činjenica već "pretpostavki" i "montiranog procesa".

-Primoran sam podneti vrlo ozbiljnu krivičnu prijavu protiv gospodina Zečevića i NN lica, jer je očigledno da je nalaz veštaka svesno sačinjen protivno pravilima struke ili pod pritiskom NN lica kako je izjavljivao sam vještak Zečević - ističe general Đukić i dodaje da su slučaj zločina u Tuzlanskoj kapiji naknadno proučavali eksperti iz Srbije, ali i Francuske, Izraela i Češčke i da su svi došli do zaključka da "posledice koje su nastupile na terenu apsolutno isključuju projektil topa od 130 mm".

Da podsetimo, na trgu Kapija u Tuzli, 25. maja 1995. godine od posledica eksplozije ubijeno je 71, a ranjeno 150 ljudi. Za taj zločin je bila optužena srpska strana, odnosno pripadnici VRS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online