Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.04.2016.
04:14
J. Arsenović - Vesti A

Hrvatska rampa ka Evropi

Najmlađa članica EU blokira Beogradu otvaranje poglavlja za pregovore kako bi dobila poene u sopstvenoj javnosti.

Tanjug/AP
Može li Zagreb da blokira Beograd: Donald Tusk, Tihomir Orešković i Žan-Klod Junker

Onomad kada je Slovenija blokirala prijem Hrvatske u EU, vlasti u Zagrebu su obećavale da oni neće saplitati susedne zemlje koje se takođe kandiduju za članstvo u EU. Ovih dana dešava se upravo suprotno od pukih obećanja iz Banskih dvora, jer je Hrvatska jedina od 28 država članica EU koja još nije dala zeleno svetlo da Srbija u junu otvori poglavlja 23 i 24 u procesu pregovaranja za prijem u EU. Kako u Uniji sve odluke moraju biti donete konsenzusom, potpuno je jasno da je Zagreb već u fazi otvaranja poglavlja odlučio da Srbiji sapliće na putu evrointegracija.

Pogledaj dom svoj!

- Ako Hrvatska traži odgovore od Srbije, moraće ih dati i u vezi sa sobom. Ne znam zašto predstavnici naše vlade to zaboravljaju. Jer, Hrvatska ima značajne obaveze, posebno iz aneksa 7. pristupnog ugovora s EU, i kad su u pitanju suđenja za ratne zločine i poštovanje manjinskih prava, uključujući povratak izbeglica. Bolje bi bilo da se radi na rešavanju tih pitanja - smatra predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Pozivajući se na diplomatske izvore, zagrebački "Večernji list" piše da je Srbija skinuta s dnevnog reda radnog tela, na kojem se prigovori obično iznose, ne zbog odsustva stava Zagreba, već zbog prigovora Hrvatske. Izvori EU, međutim, tvrde da nikakvi prigovori iz Hrvatske još nisu formalno predstavljeni, već da je reč o tome da, barem zasad, hrvatski predstavnik na sastancima o proširenju govori da nema nikakve instrukcije iz Zagreba, pa ne može ništa da kaže. Bilo da je u pitanju jedan ili drugi razlog, Srbija još uvek čeka na saglasnost Hrvatske kako bi poglavlja o vladavini prava mogla da otvori u junu. Šansa za to je već danas, kada ponovo zaseda Radna grupa.

Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković kaže da u Srbiji ne treba da su iznenađeni stavom Hrvatske, ali ni da tome pridaju veliki značaj.

- Hrvatska je marginalna članica EU i ni o čemu ne odlučuje. Odluke donose Nemačka i druge velike zemlje Unije i ako one žele da mi nastavimo taj proces, to će se i desiti, a one će znati kako će sa Hrvatskom. I Zagreb to zna i ovo što sada radi njihova vlada, radi to zbog svoje javnosti i podizanja sopstvenog rejtinga koji je na niskim granama - komentariše Anđelković za "Vesti".

Ruža bi da sudi i aboliranim Srbima!

Da uvek može i radikalnije, govori i izjava hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu Ruže Tomašić koja nije zadovoljna što Zagreb ispostavlja samo tri uslova Srbiji.
- Ako Srbija ne povuče zakon o jurisdikciji za ratne zločine i još nam se ruga, ja bih lepo ukinula hrvatski Zakon o oprostu i počela suditi onim Srbima koji su abolirani - kaže ova pripadnica krajnje desnice u Hrvatskoj.

Hrvatski ministar spoljnih Miro Kovač u više navrata je navodio spisak zahteva Srbiji. Na prvom mestu je ukidanje univerzalne nadležnosti za ratne zločine na području cele bivše Jugoslavije, zatim prava hrvatske manjine i puna saradnja sa Haškim tribunalom. Pre neki dan za austrijski mediji on je bio nešto precizniji, pa je rekao da su to uslovi koje Zagreb postavlja Srbiji kako " bi mogla zaključiti pristupne pregovore s Evropskom unijom". Dakle, radi se o uslovima za samu završnicu, a ne o onima koji će se uspostaviti na samom početku, uslovljavajući otvaranja pregovaračkih poglavlja. Otud i šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU Tanja Miščević daje optimističku ocenu.

- Kako ja razumem, oni ta pitanja postavljaju kao uslov bez kojih se poglavlja neće moći zatvoriti - rekla je Miščević.

Ona je dodala i da joj se čini da i Zagreb počinje da shvata da su sporna pitanja bilateralnog karaktera i da ih na taj način treba i razmatrati, a ne u pregovaračkom procesu.

Karamarko: Nema popuštanja!

Pred Srbijom je vrlo težak put, poručio je potpredsednik hrvatske vlade i prvi čovek HDZ Tomislav Karamarko.
- Naravno da mi imamo neke svoje zahteve koji su logični. Mi želimo da oni budu kvalitetan član EU, u čemu ćemo im probati pomoći, ali ne na način da popuštamo - rekao je Karamarko.

Postavlja se i pitanje da li u Srbiji u kojoj je podrška članstvu u EU spala na oko pedeset posto, "pokazivanje zuba" suseda, najvećim delom i odgovara, jer usporava proces protiv kojeg je sve veći broj građana? U većem delu javnosti, naime, sve više raste skepsa da EU neće ni opstati dok Srbija dođe do članstva, dok će na tom putu zauzvrat učiniti mnoge bolne ustupke Briselu?

- Nama odgovara jedan sporiji pristup evrointegracijama, ali ne zato što nam ih Zagreb usporava i na nama demonstrira moć, već zato što ćemo imati veći prostor za manevrisanje i zaštitu svojih interesa u tim pregovorima - smatra Anđelković.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online