Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Utorak 05.04.2016.
13:55
Vestionline A

"Srbi da prihvate da su činili zločine nad Bošnjcima"

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u utorak da politički lideri na Balkanu moraju biti hrabriji u pružanju ruke, praštanju i pomirenju, dodajući da to treba činiti čak ako bi to značilo i gubitak podrške u delu svog biračkog tela.

Tanjug
Bakir Izetbegović insistira da su Srbi najviše činili zločine

- Ovo je teži i duži put, ali jedini ispravan. Alternativa je mržnja, strah od drugih i drugačijih, želja za osvetom, nastavak nepoverenja, podmetanja i prepucavanja - rekao je Izetbegović u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine". 

Odgovarajući na pitanje šta Bošnjaci očekuju od Srba, Izetbegović je rekao da "traže istinsko pružanje ruke i prihvatanje činjenice da su zločini počinjeni nad njihovim komšijama Bošnjacima". 

Navodeći da je tokom rata u BiH zločina bilo na svim stranama, predsedavajući Predsedništva BiH je naglasio da su "brojke i odnosi počinjenih zločina neuporedivi".

- Svi treba da se suoče s vlastitim zločinom, ali srpska strana se mora suočiti i s ovom činjenicom. Armija Republike BiH, sa svim što joj se stavlja na teret, u četiri godine ratovanja nije počinila zločina koliko je to počinila vojska koju su predvodili Karadžić i Mladić za četiri sata srebreničkog pokolja - naveo je Izetbegović. 

On je dalje rekao da Bošnjaci prihvataju realnost postojanja Republike Srpske, ali traže da pored većinskog naroda u njoj, ravnopravni budu i Bošnjaci i Hrvati. 

- Bošnjaci bi voleli živeti u zemlji bez podela, ali jedno su želje, a drugo realnosti. Bošnjački političari ne traže ukidanje entiteta RS, koji je prihvaćen Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazao je Izetbegović. 
 

POVEZANE VESTI

Utorak 05.04.2016. 14:27
Nijesu Srbi više budale a istina polako izlazi na vidjelo. Svi, pa i Britanci sa USA polako priznaju sve i doturaju podatke i dokaze. Pred nama je, pa vidjećemo.
Utorak 05.04.2016. 15:01
Slobode su lišeni Kraljević Ivan, zvani Ivica (1955) rođen u Sarajevu, Jelčić Mate, zv. Pukovnik i Žuti (1953) Ljubuški, Skender Slavko, zv. Brada (1955) Mostar, Odak Stojan, zv. Stole (1969) Čitluk, Matić Nedjeljko, zv. Nedo (1969) Ljubuški, Bebek Vice, zv. Vicko (1968) Ljubuški, Radišić Vinko, zvani Vinča (1961) Čitluk i Miloš Dragan (1953) Čitluk. Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su kao zapovjednici i pripadnici HVO-a, Vojne policije i stražari, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH. Oni su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u zatvoru VIZ Ljubuški i drugim lokacijama, u periodu od mjeseca travnja 1993. do mjeseca ožujka 1994. godine. “Prema prikupljenim dokazima, u objektu VIZ Ljubuški, bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Hercegovine, nezakonito uhićene i dovedene sa područja Čapljine, Mostara, Stoca, Jablanice, Prozora i drugih mjesta, te zatočene u objekat VIZ u Ljubuškom. Zatočenici su u navedenom periodu odvođeni i dovođeni u druge zatvore i logore na području Hercegovine, tako da je kroz zatočenje u objektu VIZ prošao veliki broj osoba, među kojima je bilo i žena i malodobnih osoba. Zatočenici su držani u nečovječnim uvjetima, mučeni, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine. Uslijed zlostavljanja mnogim zatočenicima bile su nanesene teške tjelesne ozlijede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove. Zatočenje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina”, navode iz Tužilaštva BiH.
Utorak 05.04.2016. 15:19
Muslimani-Bošnjaci nemaju razvijen pijetet prema pokojnicima i ne poznaju kršćanski kult pokojnika. Zato su i tako okrutno postupali prema mrtvacima i grobljima. Svoje žrtve često nisu pokapali, a ako su to činili, onda su im kopali grobove gdje bilo, a nekada ih tek malo zasipali zemljom pa su mrtva tijela životinje kasnije razvlačile. U Bikošima umorene Hrvate su prikrili seoskim smećem. Mrtve Hrvate su znali masakrirali, vadili su im oči, odsijecali glave, ruke, noge, spolne organe, glavu stavljali u jednu, a truplo u drugu grobnicu, glave nabijali na kolac...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online