Utorak 05.04.2016.
13:55
Vestionline

"Srbi da prihvate da su činili zločine nad Bošnjcima"

Tanjug
Bakir Izetbegović insistira da su Srbi najviše činili zločine

- Ovo je teži i duži put, ali jedini ispravan. Alternativa je mržnja, strah od drugih i drugačijih, želja za osvetom, nastavak nepoverenja, podmetanja i prepucavanja - rekao je Izetbegović u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine". 

Odgovarajući na pitanje šta Bošnjaci očekuju od Srba, Izetbegović je rekao da "traže istinsko pružanje ruke i prihvatanje činjenice da su zločini počinjeni nad njihovim komšijama Bošnjacima". 

Navodeći da je tokom rata u BiH zločina bilo na svim stranama, predsedavajući Predsedništva BiH je naglasio da su "brojke i odnosi počinjenih zločina neuporedivi".

- Svi treba da se suoče s vlastitim zločinom, ali srpska strana se mora suočiti i s ovom činjenicom. Armija Republike BiH, sa svim što joj se stavlja na teret, u četiri godine ratovanja nije počinila zločina koliko je to počinila vojska koju su predvodili Karadžić i Mladić za četiri sata srebreničkog pokolja - naveo je Izetbegović. 

On je dalje rekao da Bošnjaci prihvataju realnost postojanja Republike Srpske, ali traže da pored većinskog naroda u njoj, ravnopravni budu i Bošnjaci i Hrvati. 

- Bošnjaci bi voleli živeti u zemlji bez podela, ali jedno su želje, a drugo realnosti. Bošnjački političari ne traže ukidanje entiteta RS, koji je prihvaćen Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazao je Izetbegović. 
 

2024 © - Vesti online