Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.03.2016.
04:55
Đ. Barović - Vesti A

Četnici napali novinare?

Oko hiljadu poštovalaca Draže Mihailovića i Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske i Srbije obeležilo je u nedelju parastosom 70 godina od njegovog hapšenja u blizini sadašnjeg manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, poznatijeg kao Draževina kod Višegrada.

Obeležili državno hapšenje: Članovi Ravnogorskog pokreta u Dobrunskoj Rijeci

Međutim, ovaj događaj je ostao u senci napada na novinarsku ekipu N1 iz Sarajeva koja je izveštavala sa lica mesta. Incidentu je s pravom dat veliki medijski prostor kako u medijima u Bosni, tako i u Srbiji, ali je i dva dana kasnije potpuno nejasno šta se zapravo zbilo.

Naime, prema tvrdnjama ekipe televizije N1, prišla im je grupa muškaraca u crnim uniformama sa četničkim obeležjima i uz psovke i vređanje fizički nasrnula na novinare, udarali ih i otimali im opremu.

- Pojavio se stariji čovek visok dva metra i zaleteo se na snimatelja Alena i počeo da ga udara kamerom po glavi. Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo da me udara mikrofonom po glavi - opisala je događaj novinarka ove TV Adisa Ibrahimović i dodala da su ekipu spasli "četnici iz Srbije".

Nedugo zatim višegradska policija je saopštila da je privedena osoba koja je napala i vređala novinare N1.

Međutim, inspektor policije u ovom gradu Nešo Kesić u izjavi za agenciju Srna decidno je demantovao izveštaje medija koji su objavili da su članovi Ravnogorskog pokreta fizički napali ekipe Federalne televizije i TV N1.

Zajedno u odbranu srpstva

Skup ravnogorca i njihovih simpatizera počeo je parastosom kod spomen-obeležja u mestu Undrulje gde je Draža Mihailović uhapšen 13. marta 1946. godine. Arhimandrit Jovan Gardović, iguman manastira Svetog Nikolaja, istakao je da Srbi treba da se podsete "Dražinog zaveta srpstvu i Srbima".
Slavako Aleksić je kazao da ravnogorci nikad neće odustati od otkrivanja Dražinog "nepobusanog" groba, ali pozvao Srbe u Republici Srpskoj da zaborave partijsku opredeljenost, da se udruže i da žešće brane Republiku Srpsku i Srbiju.

- Događaj je protekao u dobroj atmosferi bez ikakvih incidenata - kazao je Kesić.

Jedan od učesnika ovog događaja i četničkih vojvoda koje je u taj čin proizveo Vojislav Šešelj, Slavko Aleksić, kaže za "Vesti" da ni on, ali i niko iz organizacije nije primetio da se bilo šta čudno dogodilo na obeležavanju 70 godina od hapšenja Draže Mihailovića.

- Valjda bi bar neko od nas primetio neko komešanje ili bilo šta slično. Uostalom, tu je bila prisutna i ekipa Televizije FBiH i oni nisu imali nikakvih problema. Ukoliko je nečega i bilo, verovatno je reč o preuveličanom incidentu koji se sasvim sigurno nije odigrao unutar manastira Draževina - ističe Aleksić.

Ovu tvrdnju je potvrdio i Ravnogorski pokret iz Višegrada koji je u izvinjenju redakciji N1 naveo da već 20 godina organizuju pomen i parastos povodom hapšenja Mihailovića i njegovih pratilaca i da se "nikada nije desio ni najmanji incident".

"Pomenuti incident u kome nisu bili svedoci organizatora skupa se desio van prostora Kompleksa Draževina na magistralnom putu Višegrad-Priboj", stoji u saopštenju ovog pokreta.

Utorak 15.03.2016. 12:32
леле ово у мое време неје било. кад сам пијо кафе са тућманом устаће су водиле главну рећ. ако хрвати не убацу једног велеког издаицу у србске редове доћи ће им срби опет у загреб. оваи вућић је додуше талентован мој министар информациа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online