Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 14.05.2015.
13:49
B92 A

"Srbi rehabilitovali četničkog Hitlera"

Komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu u procesu koji mnogi ocenjuju istorijskim, a onlajn mediji u regionu nisu ostali imuni na ovu vest iz Srbije. Pojedini regionalni mediji Mihailovića nazivaju ratnim, a neki i četničkim zločincem.

printscreen
Četnički zločinac

Hrvatski mediji objavili su vest o Dražinoj rehabilitaciji kao najvažniju vest dana, osim portala Index.hr, kojem to nije glavna vest.

Zagrebački "Jutarnji list" na svom portalu piše da je "Sud u Srbiji rehabilitovao Dražu Mihailovića" i dodaje da su "vođi četničkog pokreta vraćena sva građanska prava".

Hrvatski "Večernji list" je ovu vest propratio galerijom slika pripadnika Četničkog pokreta.

Na portalu Index.hr objavljena je vest naslovljena "Sud u Beogradu četničkog zločinca Dražu Mihailovića proglasio nevinim", a u tekstu se dodaje da su "nacionalisti stvorili gužvu pred sudom", aludirajući na pripadnike Četničkog pokreta koji su se okupili kako bi dočekali odluku suda.

U tekstu "Srbi slave: Viši sud u Beogradu rehabilitovao Dražu Mihailovića“, portal 24sata.hr piše "Ratni zločinac i vođa četničkog pokreta u drugom svetskom ratu rehabilitovan je u Beogradu. Viši sud mu je vratio i građanska prava oduzeta 1946. godine".

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da je "apsolutno zgrožen odlukom suda o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića".

On je dodao da je to "silno velika pogreška kao što bi to bila rehabilitacija Adolfa Hitlera, Benita Musolinija ili Ante Pavelića", prenosi agencija Hina.

Miljenić je naglasio da svaki fašizam treba osuditi jer u suprotnom to nije dobar temelj za građenje budućnosti i ocenio da je "četnički pokret napravio silno zlo građanima Hrvatske".

- Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašista i tačka - zaključio je Miljenić dodajući da "na Srbiji ostaje hoće li graditi budućnost na temelju antifašizma kao cela Evropa ili će je graditi na temelju nečeg drugog".

Mesić: Ovo je politički skandal

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić smatra da je odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji Mihailovića pravosudni i politički skandal.

- To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vreme komunističke vladavine, nego direktno poricanje nepobitno utvrđenih istorijskih činjenica, ističe Mesić.

- U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posledice, upozorava on i ocenjuje da će to "nesumnjivo negativno uticati na započeti proces normalizovanja i ponovnog uspostavljanja međusobnog poverenja i razumevanja".

Bivši hrvatski predsednik očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU.

- Teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitovati notorne ratne zločince iz vremena Drugog svetskog rata kao uverljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Evropi, sazdanoj na temeljima antifašizma - zaključuje Mesić u saopštenju.

Grabar-Kitarović: Osuđujem svaki istorijski revizionizam

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izuzetno je neprijatno iznenađena odlukom beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića.

- Izuzetno neprijatno sam iznenađena odlukom o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića, četničkog vođe u Drugom svetskom ratu i ratnog zločinca - navela je Grabar-Kitarović u saopštenju koje prenosi agencija Hina.

Ona je naglasila i da kao predsednica Hrvatske odlučno osuđuje svaki pokušaj istorijskog revizionizma.

Presuda beogradskog suda, kako je navela, ne može izbrisati zlodela četničkog pokreta počinjena u saradnji s nacistima i fašistima tokom Drugog svetskog rata koja su svim narodima na ovim prostorima donela velike patnje i stradanja.

- Ostaje i činjenica da je taj pokret doživeo svoj potpuni poraz u Drugom svetskom ratu, ali i pre 20 godina u agresiji na Hrvatsku - poručila je Grabar Kitarović.

- Gledajući u zajedničku budućnost u Evropskoj uniji, zaključila je, konačno se treba odmaknuti od politizovanja prošlosti i istoriju prepustiti istoričarima.

Nekadašnja premijerka Hrvatske Jadranka Kosor napisala je na svom nalogu na Tviteru: "Rehabilitacijom četnika Srbija jasno poručuje da joj je do evropskih vrednosti kao do lanjskog snega".

Krvav trag četnika

Predsednik krajnje desne, opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko ocenio je da je presuda o rehabilitaciji Mihailovića loša stvar koja može uticati na odnose dve zemlje.

- Rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno uticati na odnose dve zemlje - rekao je Karamarko nakon polaganja venca kod spomen-kuće prvog hrvatskog predsednika i utemeljitelja HDZ Franje Tuđmana. On smatra i da srpska politika mora o tome da se izjasni.

Saborski poslanik i potpredsednik SDŠ Milorad Pupovac kazao je da, kao antifašista i sledbenik partizanskog pokreta, nema razumevanja za odluku o rehabilitaciji Mihailovića.

On je to rekao novinarima u Puli gde je s ostalim saborskim poslanicima nacionalnih manjina potpisao Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj.

Rehabilitovaće Srbi i Šešelja

"Za nas je ova odluka skandalozna. Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti", izjavio je u saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić.

Ne bi ga, kaže, čudilo da se sutra donese i odluka da se rehabilituje Vojislav Šešelj, koji je otvoreno pretio Hrvatskoj, i u smislu teritorijalnih pretenzija i ratnih pokliča.

"Mislim da je Srbija ovim potezom i skandaloznom odlukom učinila korak unazad u odnosima sa Hrvatskom. Očekivali smo da ćemo savetima pomagati susedima, ali ovo što oni rade - od Šešelja do ovakve odluke, mislim da ta zemlja utabava put u prošlost", kazao je Salapić.

BiH, Crna Gora i Slovenija umerene

"Rehabilitovan četnički vođa Draža Mihailović", naslovi su koji se mogu naći u medijima u BiH. Oni prenose pisanja srpskih medija, a Klix.ba navodi da je "ispred Višeg suda ogromna gužva, policija je sprovela tri pripadnice ogranizacije "Žene u crnom", a u sudnicu je pokušao ući i generalni sekretar "Obraza" Mladen Obradović".

Crnogorske i makedonske agencije i mediji, takođe su novost o rehabilitacije Draže Mihailovića uvrstili među najvažnije vesti dana.

Slovenački mediji jedini nisu pokazali interesovanje za ovu vest iz Srbije, te je nisu ni objavili na uočljivim mestima svojih onlajn izdanja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.05.2015. 13:53
Živ je Draža umro nije dok je Srba i Srbije.
Četvrtak 14.05.2015. 14:03
Ne treba nista da nam bude cudno , Hrvatska je rehabilitovala Stepinca na smjesan nacin. Izglasala je u Saboru da je on neduzan , da mu je sudjeno na montiranom procesu , danas je u toku postupak da se od tog " coveka " napravi svetac, sto je praviiiii pokazatelj sta j eu stvari katolicka crkva , kakve su njene osnovne vrijednosti i kakav im je vrednosni sastav. U hrvatskoj je otvoreno nastupila usta-sizacija drustva, negiraju se zlocini katolicke crkve , us-ta-sko-zlikovackog rezima , podizu se spomenici us-taskim ratnim zlocincima , drze se mise koje se pretvaraju u us-taske zurke , drzavna tjela-organi ne upotrebljavaju zakonske norme za negiranje genocida i velicanje ust-astva, tako da u hrvatskoj niko nije osudjen po clanu 325 krivicnog zakona republike hrvatske. Us-taski pozdrav " ZDS" niko ne kaznjava , najvisi drzavni politicari polazu vjence sa kriminalcima koji taj isti pozdrav imaju usiven na rukavu....i to nikom ne smeta ??! Dokle , dokle , dokle
Četvrtak 14.05.2015. 15:06
Slika hrvatske istorije : Jasenovac , Jadovno , Jastrebarsko , jedini na zemaljskoj kugli imali logore za ub-ijanje djece ....cemu ce sada svoju djecu uciti ako ne nekoj stranoj ili nametnutoj istoriji , mi svoju nedami i ponosni smona nju ....neka vam vatikan nadje mjesto gdje ce te se dalje izivljavati a eto kitaricka je bila u afganistan , moz vam pomogne
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online