Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.03.2016.
01:13
Đ. Barović - Vesti A

U ćeliji sa Kapetanom Draganom

Penzionisani general JNA Borislav Đukić ekspresno je u utorak iz Crne Gore izručen Hrvatskoj na osnovu zahteva ove zemlje za ekstradiciju. Odmah je, zbog bezbednosnih razloga, smešten u posebno odeljenje Okružnog zatvora u Splitu u kome se nalazi zajedno sa Draganom Vasiljkovićem, Kapetanom Draganom, saznaju "Vesti".

Lična arhiva
Tajna operacija: Borislav Đukić

O izručenju nije obavešten ni Đukićev advokat Milorad Ivanović, a vlasti Crne Gore i Hrvatske o tome nisu izdale čak ni uobičajeno, kratko saopštenje, pa su se svi mediji pozivali isključivo na informaciju Veritasa.

- Svojim kanalima smo uspeli da saznamo da je Đukić iz Crne Gore prebačen u zatvor u Splitu u utorak oko 12 sati i da je odmah smešten u posebno odeljenje u kome se nalazi sa Kapetanom Draganom. Njih dvojica su jedini u tom delu zatvora i nemaju nikakav kontakt sa ostalim zatvorenicima, čak će i u šetnju izlaziti sami. Takođe, sasvim je sigurno da general Đukić još neće odabrati advokata po službenoj dužnosti i da će odluku doneti tek sledeće nedelje - kaže za "Vesti" direktor Veritasa Savo Štrbac.

Prethodno su "Vesti" uzaludno pokušale da kako od srpskih tako i od hrvatskih zvaničnika dobiju potvrdu o ekstradiciji Đukića Hrvatskoj.

Njegov advokat koji ga je zastupao u Crnoj Gori Milorad Ivanović kaže da i dalje nema "zvaničnu potvrdu" da je njegov klijent prebačen u Hrvatsku.

Na optužnici Mladić i pokojni Novaković

General Đukića je uhapšen 18. jula prošle godine po hrvatskoj poternici, a optužen je 1995. za rušenje brane na Peruči. Optužnicom su obuhvaćeni još i: general Ratko Mladić, komandant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komandant Srpske vojske Krajine (SVK) i major Milan Korica, komandant svih pograničnih jedinica milicije RSK.

- Ne samo što mi to zvanično nije saopšteno, već nisam dobio ni rešenje o ekstradiciji, ali i odgovor na žalbu koju sam uputio Apelacionom sudu Crne Gore. Jedino što imam opipljivo u rukama jeste rešenje od 29. februara da će Đukić biti izručen. U rešenju, ministar pravde Crne Gore poziva se na dve činjenice po kojima je odlučio da se, između ekstradicije Srbiji i Hrvatskoj, odluči za drugu varijantu. Prva činjenica na koju se pozvao jeste međudržavni ugovor o izručenju između Crne Gore i Hrvatske, koji podrazumeva da osnov bude "mesto izvršenja" zločina. Kao drugi ključni razlog je naveo "prvenstvo zamolnice", odnosno da je Hrvatska odabrana zato što je prva tražila izručenje - objasnio je za "Vesti" Ivanović.

Prema njegovim rečima, on je u žalbi Apelacionom sudu koji je utvrdio da postoje pravni osnovi da se general Đukić izruči i jednoj i drugoj zemlji naveo da bi ekstradicija Hrvatskoj bila lošija opcija zato što Đukić tamo ne bi imao mogućnost za pravično i fer suđenje, ali i zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Žalba bez odgovora

Advokat Ivanović kaže i da je u žalbi Apelacionom sudu podsetio da generala Đukića u Hrvatskoj ne može očekivati pošteno suđenje u situaciji rastućeg nacionalizma i šovinizma.
- U obrazloženju žalbe sam podsetio da je reč o čoveku koji ima 70 godina, nema mogućnosti da finansira svoju odbranu, a pri tome je i teško bolestan. Ne samo što je težak dijabetičar, već i što je na beogradskoj VMA imao zakazanu operaciju desnog oka do koje nije došlo jer je u međuvremenu uhapšen - ističe advokat iz Podgorice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online