Četvrtak 10.03.2016.
01:13
Đ. Barović - Vesti

U ćeliji sa Kapetanom Draganom

Lična arhiva
Tajna operacija: Borislav Đukić

O izručenju nije obavešten ni Đukićev advokat Milorad Ivanović, a vlasti Crne Gore i Hrvatske o tome nisu izdale čak ni uobičajeno, kratko saopštenje, pa su se svi mediji pozivali isključivo na informaciju Veritasa.

- Svojim kanalima smo uspeli da saznamo da je Đukić iz Crne Gore prebačen u zatvor u Splitu u utorak oko 12 sati i da je odmah smešten u posebno odeljenje u kome se nalazi sa Kapetanom Draganom. Njih dvojica su jedini u tom delu zatvora i nemaju nikakav kontakt sa ostalim zatvorenicima, čak će i u šetnju izlaziti sami. Takođe, sasvim je sigurno da general Đukić još neće odabrati advokata po službenoj dužnosti i da će odluku doneti tek sledeće nedelje - kaže za "Vesti" direktor Veritasa Savo Štrbac.

Prethodno su "Vesti" uzaludno pokušale da kako od srpskih tako i od hrvatskih zvaničnika dobiju potvrdu o ekstradiciji Đukića Hrvatskoj.

Njegov advokat koji ga je zastupao u Crnoj Gori Milorad Ivanović kaže da i dalje nema "zvaničnu potvrdu" da je njegov klijent prebačen u Hrvatsku.

Na optužnici Mladić i pokojni Novaković

General Đukića je uhapšen 18. jula prošle godine po hrvatskoj poternici, a optužen je 1995. za rušenje brane na Peruči. Optužnicom su obuhvaćeni još i: general Ratko Mladić, komandant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komandant Srpske vojske Krajine (SVK) i major Milan Korica, komandant svih pograničnih jedinica milicije RSK.

- Ne samo što mi to zvanično nije saopšteno, već nisam dobio ni rešenje o ekstradiciji, ali i odgovor na žalbu koju sam uputio Apelacionom sudu Crne Gore. Jedino što imam opipljivo u rukama jeste rešenje od 29. februara da će Đukić biti izručen. U rešenju, ministar pravde Crne Gore poziva se na dve činjenice po kojima je odlučio da se, između ekstradicije Srbiji i Hrvatskoj, odluči za drugu varijantu. Prva činjenica na koju se pozvao jeste međudržavni ugovor o izručenju između Crne Gore i Hrvatske, koji podrazumeva da osnov bude "mesto izvršenja" zločina. Kao drugi ključni razlog je naveo "prvenstvo zamolnice", odnosno da je Hrvatska odabrana zato što je prva tražila izručenje - objasnio je za "Vesti" Ivanović.

Prema njegovim rečima, on je u žalbi Apelacionom sudu koji je utvrdio da postoje pravni osnovi da se general Đukić izruči i jednoj i drugoj zemlji naveo da bi ekstradicija Hrvatskoj bila lošija opcija zato što Đukić tamo ne bi imao mogućnost za pravično i fer suđenje, ali i zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Žalba bez odgovora

Advokat Ivanović kaže i da je u žalbi Apelacionom sudu podsetio da generala Đukića u Hrvatskoj ne može očekivati pošteno suđenje u situaciji rastućeg nacionalizma i šovinizma.
- U obrazloženju žalbe sam podsetio da je reč o čoveku koji ima 70 godina, nema mogućnosti da finansira svoju odbranu, a pri tome je i teško bolestan. Ne samo što je težak dijabetičar, već i što je na beogradskoj VMA imao zakazanu operaciju desnog oka do koje nije došlo jer je u međuvremenu uhapšen - ističe advokat iz Podgorice.

2022 © - Vesti online