Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.02.2016.
21:39
Tanjug, Vestionline A

Evo šta Solana misli o Hrvatima i Kosovu

Bivši generalni sekretar NATO i nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u petak da Hrvatska ima "užasnu, nacionalističku" vlast i da su što bolji odnosi Hrvatske i Srbije preduslov stabilnosti u tom delu Evrope.

wikipedia.org
Solana: Ne želimo da Rusija uđe u u EU preko Srbije

- Međunarodna zajednica nije izgubila interes za taj deo Evrope. Stabilnost se onde može obezbediti jedino što boljim odnosima Hrvatske i Srbije, ali Hrvatska ima užasnu, nacionalističku, patriotsku vlast koja nije daleko od one u Mađarskoj - izjavio je Solana (73) u Diplomatskoj školi u Madridu na konferenciji "Mišljenja o međunarodnoj situaciji".

- Sada onde imamo Hrvatsku u EU, a Srbiju izvan nje. Nemačka je uvek favorizovala Hrvatsku zbog tradicionalnih odnosa i katoličanstva, a Srbija se zanemarivala. Srbija mora postati deo EU, ne želimo takvu Srbiju preko koje bi Rusija ušla u Evropu - izjavio je Solana pred diplomatama iz brojnih zemalja, prenela je Hina.

Na Kosovu stvari nisu ispale dobro

Solana, član Socijalističke radničke stranke Španije (PSOE), bio je generalni sekretar NATO od 1995. do 1999. i visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU od 1999. do 2009.

- Iz rata u bivšoj Jugoslaviji naučili smo da je potrebno preventivno delovati. Odgađanja su pogubna. Potrebno je biti sposoban uvesti policiju i sudije, a ne samo vojsku kako se ne bi lomile granice - rekao je Solana koji je bio i ministar spoljnih poslova Španije od 1992. do 1995.

Solana, čija je zemlja jedna od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, ocenio je da na "Kosovu stvari nisu ispale dobro".

- Granica između Srbije i Kosova je nelegalna, no ipak je to granica, ali Srbija je spremna da razgovara. Takođe treba imati na umu i Albaniju koja je teška zemlja - rekao je dugogodišnji dužnosnik PSOE-a.

Kineska ambasada bombardovana zbog tehničke greške?

Solana, koji je bio generalni sekretar NATO u vreme kada je ta alijansa bombardovala SRJ 1999. godine, smatra i da će stav Španije prema Kosovu ostati.

- Bila je to tehnička greška, nije bilo nikakve namere da se pogodi kineska ambasada (u Beogradu). Kineski predsednik i ambasador posle toga nisu hteli da se jave na telefon, ali na kasnijim sastancima koje sam imao sve je izglađeno. To je zaboravljeno. Možda se još samo neki Kinezi pozivaju na to - rekao je Solana, prisećajući se 7. maja 1999. kada su tri projektila NATO alijanse za vreme bombardovanja SRJ pogodila zgradu ambasade Narodne Republike Kine u Novom Beogradu. U napadu je poginulo troje kineskih državljana, više ih je ranjeno.

POVEZANE VESTI

Subota 20.02.2016. 00:17
Ovaj majmun još živ? Će živi još 100 godine, takav ološ neće ni Bog ni đavo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online