Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 16.02.2016.
17:11
Vestionline A

Predstavnik Srpske napustio pregovore sa EU

Pregovarački timovi BiH i Evropske komisije otpočeli su u Sarajevu prvu rundu pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU gde je prvenstveno reč o modalitetima izvoza mleka i mesa iz BiH u EU. Međutim, član pregovaračkog tima iz Republike Srpske Miljan Erbez napustio je pregovore. Za sada nije poznato zbog čega je predstavnik Srpske otišao sa pregovora.

printscreen youtube
Predstavnik RS napustio pregovore sa EU

Pregovori se prvenstveno odnose na zahtev EU za uspostavljanje takozvane tradicionalne trgovine sa Hrvatskom.

Pregovori o adaptaciji SSP-a počeli su na pregovaračkim pozicijama koje je na predlog Saveta ministara BiH utvrdilo Predsedništvo BiH, a član pregovaračkog tima iz Republike Srpske Miljan Erbez napustio je pregovore, javili su regionalni mediji.

Hamdo Tinjak, šeg pregovaračkog tima BiH, potvrdio je da je Erbez napustio pregovore. 

Upitan da li će to uticati na tok pregovora, Tinjak je rekao da se pregovori nastavljaju i da to neće uticati na njihov tok, jer ne mogu pregovarati sa onima koji to ne žele. 

- Jedino što vam mogu reći je da se stajališta BiH dosta razlikuju od stajališta Evropske komisije, nećemo odustati od naših kvota, pokušavamo dogovoriti ono što je najbolje za BiH -rekao je Tinjak. 

Posebne kvote za šećer, ribu, vino, voće i povrće

brazil-trade-business.com

Pregovori o adaptaciji SSP-a počeli su samo dan nakon što je BiH u Briselu predala aplikaciju za članstvo u EU. Osim mehanizma koordinacije, koji je utvrđen na sednici Saveta ministara BiH 26. januara, adaptacija SSP-a posle ulaska Hrvatske u EU jedan je od ključnih uslova za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU. 

Govoreći o pregovorima o adaptaciji SSP-a, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je "u nekoliko navrata govorio da je potpuno neizvesno koliko će ti pregovori da traju". 

- Ako bi pitali samo mene ti pregovori treba da traju do onog trenutka dok se ne uvaži minimum zahteva BiH. U ovakvoj situaciji, mi jednostavno gledamo da obezbedimo najbolju poziciju za BiH - rekao je Šarović. 

Prema njegovim rečima, od BiH se traže posebne kvote za šećer, ribu, vino, voće i povrće. 

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović i zamenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičević rekli su da se u pregovorima sa EU o preuređenju SSP-a razgovara prvenstveno o modalitetima izvoza mleka i mesa iz BiH u EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.02.2016. 18:03
Da su Vučić i Dačić tako napustali "pregovore" u Briselu gde bi nam kraj bio ?
Utorak 16.02.2016. 19:43
Norveski oficir otkrio istinu: Neću da ćutim, teroristički napad na Srbe u Livadicama organizovali su Amerikanci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online