Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.02.2016.
07:45
D. N. Petrović - Vesti A

Sa bebama u zatvoru!

Nakon šestodnevnog "putovanja" od Nemačke do severa Crne Gore i pet dana provedenih u Mađarskoj, od toga i jednu noć u budimpeštanskom zatvoru, sedam crnogorskih porodica prognanih iz Nemačke, konačno se domoglo Rožaja, Podgorice i Bijelog Polja.

Tanjug
Golgota azilanata sa severa Crne Gore

Kako ističe Rožajac Alija Agović, nije ni slutio da će pri povratku iz Nemačke, gde nije uspeo da dobije azil, njegova porodica na granici sa Srbijom, a potom i u Budimpešti preživeti golgotu.
- Seli smo u autobus i mislili da ćemo se lako, kao što smo i otišli, vratiti svojim kućama.

Međutim, na Horgošu nas je sačekala srpska policija koja nas je, bez mnogo objašnjenja, vratila nazad u Mađarsku. Dok su deca uznemirena i gladna plakala, drsko su nam naredili "imate dva minuta da se pokupite odavde" i tek na naše insistiranje jedva su nam objasnili da u Nemačkoj, gde smo boravili izvesno vreme i gde je, dok smo čekali azil, rođeno sedmoro naše dece, nismo dobili adekvatne prateće papire i da zbog toga ne mogu da nas puste da uđemo u Srbiju.

Uputili su nas na Ambasadu Crne Gore u Budimpešti - priča Agović i dodaje:

- Ambasada nije radila, jer je bio vikend, a kada smo se za pomoć obratili mađarskoj policiji dočekao nas je - šok. Sa malom decom i bebama u naručjima, strpali su nas u zatvor gde su nas bez hrane i vode držali gotovo 24 sata. Pretresli su nas do gole kože, skinuli su nam kaiševe i pertle sa cipela, čak su i deci skidali pertle... Dve bebe imale su temperaturu 40 stepeni, bojali smo se da ih ne izgubimo. Sutradan su nas pustili, za hotel nismo imali novca, a ni potrebna dokumenta, tražili smo neki drugi smeštaj, ali niko nije hteo da nas primi, jer nas je bilo dvadesetoro, deca su vrištala, žene plakale.... Napokon, na insistiranje nevladinih organizacija u Crnoj Gori, crnogorska ambasada u Budimpešti i Ministarstvo inostranih poslova u Podgorici uspeli su da, u saradnji sa nemačkim vlastima, ovim porodicama srede sve papire i da im obezbede nesmetan prolazak kroz Srbiju i povratak kući.

Masovno odbijanje

Od polovine prošle godine sa severa Crne Gore u Nemačku je otišlo više od 5.000 građana, odlazi se i u ovoj godini, ali u nešto manjem broju, jer su Nemci već vratili 700 državljana Crne Gore kojima su odbijeni zahtevi za azil.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online