Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.05.2010.
21:34
Jutarnji list hr A

Srbi postaju delux građani Hrvatske?!

Predsednik Hrvatske stranke prava, Daniel Srb, poručio je danas da je "neprihvatljiva činjenica da će posle promene ustava u Hrvatskoj, Srbi koji imaju i hrvatsko državljanstvo postati građani delux kategorije, jer će imati pravo na desetine glasova prilikom glasanja".

 Srbi će imati pravo na desetine gasova : Daniel Srb
 

"Nakon Ustavnih promena mi ćemo imati tri kategorije hrvatskih državljana. One koji žive u Hrvatskoj i imaju pravo na jedan glas, zatim one koji žive izvan Hrvatske i koji će imati pravo na desetine glasova i predstavnike nacionalnih manjina koji imaju pravo na dva glasa. Ovakvim Ustavnim promenama napušta se temeljno načelo ravnopravnosti svih državljana Hrvatske i ravnopravnost u pravu glasa", poručio je predsednik HSP-a Daniel Srb smatrajući neprihvatljivim činjenicu da će Hrvatska dobiti građane "delux" kategorije.

Hrvatska vlada je 27. aprila ove godine u saborsku proceduru uputila predlog izmena Ustava.

 

Odbor se odlučio na smanjeni obim izmena Ustava, jer nisu mogli da se dogovore sa opozicijom o glasanju pripadnika dijaspore bez prebivališta u Hrvatskoj.

 

Posle mesec dana su se HDZ i SDP dogovorili: tri fiksna zastupnika dijaspore, glasanje isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za građane s prebivalištem izvan Hrvatske.

 

Obe strane su istakle da se radi o dobrom rešenju nakon kojeg Hrvatska može da nastavi pregovore s EU.

Tu je naime mislio na one građane koji imaju hrvatsko i srpsko državljanstvo i koji će imati pravo na dva glasa za razliku od onih koji imaju dvostruka državljanstva hrvatsko i BiH, hrvatsko i nemačko, hrvatsko i kanadsko koji pak imaju pravo na samo jedan glas.

Srb smatra da će i radi glasanja u diplomatskim predstavništvima biti znatno smanjen broj izlazaka na birališta zbog čega će se u sledećim godinama nastaviti trend reduciranja prava hrvatske dijaspore za glasanje u Hrvatskoj.

Počasni predsednik HSP-a i predsednik HSP-a za Hrvate izvan Domovine Anto Đapić kazao je kako službena hrvatska politika od 2000-te godine pokušava da napravi "kineski zid" između Hrvata u državi i Hrvata u dijaspori, posebno onih iz BiH.

"Niko ne sme da ograničiti pravo na glasanje Hrvatima izvan Hrvatske i to je apsolutna diskriminacija. Hrvati iz BiH svedeni su na poziciju srpske nacionalne manjine određivanjem fiksne kvote od tri zastupnika u Saboru", tvrdi Đapić dodajući da je ovo nakon pristajanja na arbitražni Sporazum sa Slovenijom drugi antidržavotvorni potez HDZ-a.

"Potezi koji se poslednjih meseci vuku prema Hrvatima u BiH su izdajnički. Ovo je poništavanje Ustava iz 90-te godine", upozorio je Đapić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online