Nedelja 23.05.2010.
21:34
Jutarnji list hr

Srbi postaju delux građani Hrvatske?!

 Srbi će imati pravo na desetine gasova : Daniel Srb
 

"Nakon Ustavnih promena mi ćemo imati tri kategorije hrvatskih državljana. One koji žive u Hrvatskoj i imaju pravo na jedan glas, zatim one koji žive izvan Hrvatske i koji će imati pravo na desetine glasova i predstavnike nacionalnih manjina koji imaju pravo na dva glasa. Ovakvim Ustavnim promenama napušta se temeljno načelo ravnopravnosti svih državljana Hrvatske i ravnopravnost u pravu glasa", poručio je predsednik HSP-a Daniel Srb smatrajući neprihvatljivim činjenicu da će Hrvatska dobiti građane "delux" kategorije.

Hrvatska vlada je 27. aprila ove godine u saborsku proceduru uputila predlog izmena Ustava.

 

Odbor se odlučio na smanjeni obim izmena Ustava, jer nisu mogli da se dogovore sa opozicijom o glasanju pripadnika dijaspore bez prebivališta u Hrvatskoj.

 

Posle mesec dana su se HDZ i SDP dogovorili: tri fiksna zastupnika dijaspore, glasanje isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za građane s prebivalištem izvan Hrvatske.

 

Obe strane su istakle da se radi o dobrom rešenju nakon kojeg Hrvatska može da nastavi pregovore s EU.

Tu je naime mislio na one građane koji imaju hrvatsko i srpsko državljanstvo i koji će imati pravo na dva glasa za razliku od onih koji imaju dvostruka državljanstva hrvatsko i BiH, hrvatsko i nemačko, hrvatsko i kanadsko koji pak imaju pravo na samo jedan glas.

Srb smatra da će i radi glasanja u diplomatskim predstavništvima biti znatno smanjen broj izlazaka na birališta zbog čega će se u sledećim godinama nastaviti trend reduciranja prava hrvatske dijaspore za glasanje u Hrvatskoj.

Počasni predsednik HSP-a i predsednik HSP-a za Hrvate izvan Domovine Anto Đapić kazao je kako službena hrvatska politika od 2000-te godine pokušava da napravi "kineski zid" između Hrvata u državi i Hrvata u dijaspori, posebno onih iz BiH.

"Niko ne sme da ograničiti pravo na glasanje Hrvatima izvan Hrvatske i to je apsolutna diskriminacija. Hrvati iz BiH svedeni su na poziciju srpske nacionalne manjine određivanjem fiksne kvote od tri zastupnika u Saboru", tvrdi Đapić dodajući da je ovo nakon pristajanja na arbitražni Sporazum sa Slovenijom drugi antidržavotvorni potez HDZ-a.

"Potezi koji se poslednjih meseci vuku prema Hrvatima u BiH su izdajnički. Ovo je poništavanje Ustava iz 90-te godine", upozorio je Đapić.

2024 © - Vesti online