Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 31.01.2016.
10:21
Vestionline A

"Bure baruta" trese izborna groznica

Izborna groznica, na ovaj ili onaj način, trese skoro sve bivše republike SFRJ. Šta će to da znači za region: hoće li da mu ojača ili umanji stabilnost?

Tanjug
Ko će ostati na vlasti i sledeće godine?

Hrvatska je prošlu godinu ispratila u postizbornoj psihozi i preganjanjima oko formiranja nove vlade, čiji su prvi trapavi koraci izazvali odijum u javnosti. A posle Hrvatske, ove godine izbori će biti održani i u Srbiji i Makedoniji, a nije isključeno da im se priključi i Bosna, cela ili samo na nivou Republike Srpske, ali i AP Kosovo. Crna Gora je u poslednjem trenutku izbegla prevremeno glasanje za novi parlament, ali ona je ionako zagazila u izbornu godinu.

Hrvati se vraćaju nacionalizmu

Hrvatski izbori za novi parlament, reklo bi se, više su vratili staro nego što su doneli nešto novo. Nova vlada iznedrila je koaliciju Mosta i HDZ-a, a ako je suditi po prvim lastama, izgleda da će između premijera koji program prezentira u pauerpointu i zagovornika podgrejane Tuđmanove politike prevagu odneti ovi drugi. Hrvati su se vratili oprobanim, nacionalističkim matricama. Opravdano se nameće pitanje hoćemo li imati reprizu politike devedesetih.

"Večiti Milo" nema nameru nigde da ide

Crnogorski premijer Milo Đukanović faktički je već imao "probu izbora" u parlamentu, kad je ponudio mandat poslanicima na raspolaganje, ali je uspeo da namakne većinu u trodnevnoj predstavi koju je verovatno sam izrežirao. Faktički, on može mirno da spava, jer se u Crnoj Gori, kako stvari stoje, izborima neće ništa promeniti.

Promena kod Makedonaca?

U isto vreme, na drugom kraju bivše Jugoslavije, u Makedoniji, ostavkom makedonskog premijera Nikole Gruevskog, dogovorenom sa opozicijom i EU, izborna kampanja je faktički počela, iako će o tome da li će izbori zaista biti održani u aprilu odlučiti ambasadori EU i SAD u Skoplju.

Opozicioni lider Zoran Zaev, koji slovi za favorita Amerike, neće mnogo prezati da pregazi i po koji nacionalni interes kako bi dobio vlast. Već se naveliko spekuliše da je sa albanskim partijama sklopio dogovor oko autonomije unutar Makedonije. Gruevski, s druge strane, nema mnogo podrške spolja, pa je njegova pobeda pod znakom pitanja.

Vanredni izbori su već mesecima tema opozicije i na Kosovu. Ko god da pobedi, ciljevi će ostati isti. Slično je i u Srbiji. Prava enigma, međutim, bili bi opšti izbori u Bosni na koje je, kao odgovor na zahtev opozicije u RS za izbore u ovom entitetu, pozvao Milorad Dodik.

Tako će građanima većeg dela bivše Jugoslavije u narednim mesecima biti zajednički glasačke kutije i izborna kampanje, bar na kratko, a verovatno i zapaljiva predizborna retorika koja prija biračkom telu.

Šta će i hoće li izbori nešto promeniti u tim zemljama, hoće li one nakon toga postati stabilnije i predvidivije, zasad je teško prognozirati. Ali zato predizborna previranja svakako neće ići naruku ni stabilnosti ni predvidlivosti stanja u regionu koji tradicionalno važi za bure baruta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.01.2016. 13:02
Ovim 4 (cetvoriricu nesme verovati jer oni jos misle u proslosti) i su pretnja balkana cim im se pruze prilika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online