Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.01.2016.
14:00
Vestionline A

Pokrenut postupak: Zašto je Kolinda dala HDZ-u milion kuna?

Hrvatska komisija za odlučivanje o sukobu interesa saopštila je da pokreće postupke protiv Kolinde Grabar Kitarović, Ante Kotromanovića, a na tapetu se našao i Tomislav Karamarko.

Tanjug/Hina
Dala pare HDZ-u, a onda određivala kome da ih daju

Naime, hrvatska predsednica Kolinda je za vreme izbora od države dobila 1.167.573 kune, što je nešto preko 62.000 evra, za potrebe reklamiranja. Neutrošena sredstva koja su joj dodeljena smatraju se oporezivim dobitkom na koji se mora obračunati i uplatiti porez. Međutim, Kolinda Grabar Kitarović je taj novac dala HDZ-u, upravo da ne bi morala da plati porez.

Sporno je što se novca odrekla, ali je odlučivala u koje humanitarne svrhe ide novac.

Hrvatska komisija smatra da se Kolinda tu ponašala kao članica stranke, a to nije smela. Kolinda je tako je u pitanje dovela vlastitu verostojnost, jer nije primereno da sarađuje sa političkom strankom u stvarima koje nisu pitanje države i koje su izvan ovlašćenja predsednice Hrvatske, navodi portal "Index hr".

Kitarovićeva: Komisija prekoračila ovlašćenja

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović smatra da je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa današnjom odlukom o pokretanju postupka "zbog povrede načela obavljanja javne dužnosti i verodostojnosti predsednika Republike", a ne zbog sukoba interesa, prekoračila svoja ovlašćenja i ušla u sferu političke arbitraže.

U saopštenju iz kabineta predsednika Hrvatske navodi se da tome u prilog govori i činjenica da je ova odluka doneta na istoj sednici na kojoj se odlučivalo o očiglednom primjru sukoba interesa visokog zvaničnika Vlade Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

Kitarovićeva je ponosna što su sva sredstva zakonito donirana onima najpotrebnijima, iako ih je mogla zadržati za sebe.

- Budući da ničim nije dovela u pitanje načela obavljanja javne dužnosti, predsednik Republike opet će učiniti isto - navodi se u saopštenju.

U sukobu interesa i Ante Kotromanović

Agencija je odlučila da je u sukobu interesa i odlazeći ministar obrane Ante Kotromanović i to zbog slučaja u kojem je zajedno sa svojom porodicom privatnim avionom kompanije "Beechcraft" otputovao na Lošinj. Izračunato je da je Kotromanovićev let do Lošinja i natrag koštao preko 28 hiljada kuna, što je oko 3. 600 evra, a zakon o sprečavanju sukoba interesa zabranjuje primanje darova veće vrednosti od 500 kuna.

Karamarko i Mercedes

Pred Agencijom se našao i Tomislav Karamarko zbog luksuznog Mercedesa. Agencija smatra da se povremeno korišćenje ne bi moglo smatrati poklonom zbog čega ne predlažu pokretanje postupka.

U vreme kada se pojavilo pitanje je li Karamarko u sukobu interesa zbog Merceseda koji je bio službeno vozilo kompanije u vlasništvu Ane Šarić, njegove današnje supruge, par nije bio venčan. Bili su u vanbračnoj zajednici i on nije bio obavezan da prijavi njeno imovinsko stanje. U toku je administrativna provera da li je uneo izmene u imovinsku kartu jer se u međuvremenu oženio.

Nema osnove za pokretanje postupka protiv Milanovića

U slučaju Zorana Milanovića, Agencija ne predlaže pokretanje postupka jer smatraju da nema osnove.

Premijer na odlasku se pred Agencijom našao zbog sumnje da je pomagao rodbini i prijateljima u dobijanju kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online