Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.11.2015.
08:29
jutarnji.hr, Tanjug A

Tesna pobeda HDZ-a, pravi pobednik MOST

Koalicija okupljena oko HDZ-a osvojila je na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 59 mandata, među kojima su tri dobijena glasovima dijaspore, pokazuju rezultati Državne izborne komisije Hrvatske, nakon obrađenih gotovo 99 odsto biračkih mesta. HDZ-ova "Domoljubna kolicija" je u tesnoj prednosti nad SDP-ovom koalicijom "Hrvatska raste", kojoj su pripala 56 mandata. Jasno je da ni HDZ ni SDP neće moći da formiraju vlast bez Mosta, koji je zapravo jedini pravi pobednik ovih izbora.

Reuters
Karamarko: Zanima nas samo boljitak Hrvatske

Hrvatski sabor još bi trebalo da uđu MOST sa 19, IDS sa 3, HDSSB i Milan Bandić 365 sa po dva poslanika i Živi zid i Uspješna Hrvatska sa po jednim mandatom.

Predstavnici srpske nacionalne manjine u Saboru Hrvatske i dalje će biti tri poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Prema neslužbenim rezultatima koja su objavljena nakon 99,52 posto prebrojanih glasova, obe koalicije - "Domoljubna koalicija" predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i koalicija "Hrvatska raste" predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) osvojile su po pet izbornih jedinica, pri čemu je "Domoljubna koalicija" osvojila i glasove dijaspore.

"Veselite se"

Šef Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko rekao je noćas (8. novembar) da je "Domoljubna koalicija" pobednik parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i da je dve trećine građana glasalo za promene.

 Karamarko je, kako su preneli hrvatski mediji, pozvao na zajedništvo sve one koji žele menjati situaciju u Hrvatskoj. On se, posle duže čekanja, obratio razdraganoj masi u "Globusu",  rekavši da je dobrodošao svako ko je spreman da se sa HDZ-om bori za kvalitet života u Hrvatskoj.

- Sada imamo borbu za povećanje kvaliteta života. Veselite se, jer smo pobedili. Tri i po godine pobeda za pobedom. Moram reći da smo pobedili na parlamentarnim izborima, ova pobeda je tačka na 'i'. Dve trećine naših građana se odlučilo za promene i apsurdno je da oni traže novi mandat. Nisam znao da je broj 53 veći broj od 61, a ja vam garantujem da će se razlika povećati. Ko god je spreman boriti se s nama za poboljšanje života, dobrodošao je. To nema veze s koalicijom...Borićemo se za svako radno mesto, za svako neodrađeno polje, nećemo dopustiti da mladi napuštaju zemlju. Nećemo dopustiti da polagano nestanemo kao narod... Otvoreni smo za saradnju sa svima, bez obzira na sve razlike - rekao je šef HDZ-a.

Predsednica želi da se Hrvatska izvede iz krize

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je svima koji su na izborima izabrani u saziv novog Sabora, poručivši da "poštuju želju građana i da se iznad svega podrže interesi hrvatskog naroda i građana koji su ih izabrali".

- Iza nas treba da ostanu kampanja i teške reči i da se usredsredimo na interese naših građana da se Hrvatska izvede iz krize. U skladu sa svojim ustavnim obavezama ovom procesu ću pristupiti vrlo odgovorno i nadam se da ćemo uskoro imati mandatara Hrvatske vlade. Želim da se prvenstveno vodi interes o boljitku Hrvatske. Verujem da će Hrvatska imati u bliskoj budućnosti stabilnu vladu koja će raditi u interesu građana - rekla je Grabar Kitarović i čestitala svima koji su izabrani. 

- Želim da čestitam i Domoljubnoj koaliciji koja je relativni pobednik ovih izbora. Pozivam sve koji su izabrani u novi saziv Sabora da pokažu svoju odgovornost prema građanima, da poštuju njihovu želju i poruke i da se iznad stranačkih i drugih interesa postave interesi naroda i države - poručila je predsednica Hrvatske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online