Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.01.2016.
13:22
Srna A

"Džaba škrguću zubima, Srpska je utemeljna na istini i božijoj pravdi"

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da Republika Srpska danas slavi svoj rođendan i da je utemeljena na istini i božijoj pravdi. Patrijarh Irinej je pozvao srpski narod i srpske predstavnike na jedinstvo.

Tanjug
Patrijarh Irinej služio je svetu liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja

- Oni koji vas vode, vode vas dobrim putem. Svima nama ostaje da ih podržimo da taj put urodi plodom koji će Bog blagosloviti, narod i Republiku Srpsku - rekao je patrijarh srpski u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci posle Svete arhijerejske liturgije povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

Patrijarh Irinej je rekao da srpski narod slavi Gospoda i Republiku Srpsku Bogom blagoslovenu i blagodašću božijom osvećenu, što garantuje njen život i budućnost.

- Danas je veliki dan za celi srpski narod u otadžbini i one koji su otišli silom prilika u svet - rekao je patrijarh Irinej.

On je rekao da i danas mnogi "škrguću zubima" na Republiku Srpsku, ali im je uzaludno to škrgutanje sve dok Gospod blagoslovi narod - naslednike onih koji su položili svoje živote za Republiku Srpsku.

- Republika Srpska je postavljena na krvlju i kostima svetih mučenika, a sve što je postavljeno na krvlju i istini i za ime božije je večno i neprolazno - istakao je patrijarh Irinej.

On je rekao da srpska crkva zato moli Gospoda da blagoslovi narod Republike Srpske, Srbije i sveukupan srpski narod, ma gde se on nalazio, jer je to sveti narod koji je postradao za Hrista.

Patrijarh je nakon svete arhijerejske liturgije osveštao slavski kolač, a ovom činu prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ministar pravde Srbije Nikola Selaković i predstavnici Vlade Republike Srpske.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem poručio je da Republici Srpskoj niko ne može osporiti pravo da slavi Dan Republike i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana.

- Krsna slava je drugo ime Srbinovo. Po tome nas prepoznaju i dobronamerni ljudi i narodi, ali i nedobronamerni koji pokušavaju da nam ospore neosporivo, pravo na krsnu slavu - rekao je vladika Jefrem posle Svete arhijerejske liturgije.

Blagoslov patrijarha

Vladika je zamolio Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja da blagoslovi srpski narod, Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, da se pomoli i umoli svetitelje da budu putokaz koji vodi u život večni.

- Vaš dolazak i boravak u našoj sredini, a posebno služenje Svete liturgije, za sve nas je ohrabrenje i duhovna radost. Vaš dolazak je, za nas u Republici Srpskoj, potreban da sve što činimo ima smisla i da se temelji na istini koja se poistovjećuje sa Hristom koji je rekao: "Ja sam put, istina je život, bez mene ne možete ništa činiti" - naglasio je vladika Jefrem.

POVEZANE VESTI

Subota 09.01.2016. 13:43
"Onamo, 'namo, za brda ona, Govore da je razoren dvor Mojega cara;onamo, vele, Bio je negda junački zbor Onamo, 'namo! da viđu Prizren! Ta to je moje — doma ću doć’! Starina mila tamo me zove, Tu moram jednom oružan poć'. Onamo, 'namo — sa razvalina Dvorova carskih vragu ću reć': "S ognjišta milog bježi mi, kugo, Zajam ti moram vratiti već!" Onamo, 'namo, za brda ona Kazuju da je zeleni gaj Pod kim se dižu Dečani sveti; Molitva u njih prisvaja raj. Onamo, 'namo! za brda ona, Gdje nebo plavi savija svod, Na srpska polja, na polja bojna, Onamo, braćo, spremajmo hod! Onamo, 'namo, za brda ona, Pogažen konj’ma klikuje Jug: "U pomoć, djeco, u pomoć sinci! Svetit'me starca svet vi je dug!" Onamo, 'namo! — sablji za stara Njegova rebra da tupim rez Po turskim rebrim'; da bjednoj raji Njom istom s ruku ras'jecam vez. Onamo, 'namo, za brda ona, Milošev, kažu, prebiva grob!... Onamo!... Pokoj dobiću duši Kad Srbin više ne bude rob.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online