Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.12.2015.
02:00
M. O. - Vesti A

SIPA nastavlja da hapsi po RS

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) nastavila je da hapsi ljude po Republici Srpskoj.

Srna
I posle odluke o prekidu saradnje sa institucijama BiH

Iako su Vlada Srpske i Narodna skupština najavili da prekidaju svaku saradnju sa institucijama na nivou BiH, a u nekim izjavama pominjala se i mogućnost sukoba pripadnika MUP-a RS i SIPA, čini se da se ove sedmice ipak stvari sprovode kao i ranije, odnosno na osnovu usmenog dogovora koji su u nedelju postigli čelnici MUP-a RS, Ministarstva bezbednosti i SIPA.

Podsetimo, Dragan Lukač, Dragan Mektić, Gojko Vasić i Perica Stanić tada su se dogovorili da se saradnja dve agencije nastavi i da bude dorađen protokol o saradnji.

Privođenja i u Laktašima i Gradišci

Policijski službenici SIPA juče su hapsili i na području Laktaša i Gradiške. Zbog sumnje da su tokom rata počinili zločine uhapšeni su: Drago Predojević, Dragutin Vukša, Simo Ćurguz, Boško Ćurguz, Miroslav Panić i Ranko Došenović. Njima se na teret stavljaju navodni zločini na području Sanskog Mosta, u leto 1992. godine.

Ipak, zaključci Vlade i NSRS nisu stavljeni van snage, pa je ostalo nejasno zašto nije bilo reakcije na akcije SIPA u ponedeljak u Srebrenici i Banjaluci gde su uhapšene osobe koje se dovode u vezu sa ratnim zločinima. U Banjaluci je uhapšen Dragan Petković koji se sumnjiči da je počinio zločin nad civilima u Sarajevu 1992. godine, dok je u Srebrenici uhapšen Milan Bogdanović, koji se tereti da je tokom rata kao komandant policijskih snaga u julu 1995. godine počinio zločin protiv čovečnosti nad srebreničkim Bošnjacima.

Istovremeno, slučaj "Novi Grad" od koga je sve i počelo, gde je, da podsetimo, SIPA prošlog četvrtka upala u prostorije policijske stanice, našao se i na dnevnom redu sednice Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH. Komisija je utvrdila da u Novom Gradu ni MUP, ni SIPA nisu prekršili zakon.

- U informaciji se nedvosmisleno vidi da su i SIPA i MUP RS potpuno sarađivali i da su i jedni i drugi bili obavešteni o postupcima i radnjama koje su zajedno provodili - rekao je zamenik predsedavajućeg komisije Borislav Bojić (SDS).

Dušanka Majkić iz SNSD-a smatra da je na sceni nedopustiv pokušaj kriminalizacije Ministarstva unutrašnjih poslova RS u vezi sa akcijom u Novom Gradu.

- Prilikom akcije u Novom Gradu nije najavljeno da će pretresom tri lokacije biti obuhvaćen i prostor MUP-a. Od policije RS neko pokušava da napravi kriminalnu organizaciju. E, to ne može. To je krivično delo. Niko ne spori, kao što ni do sada nije sporio, da se da sva raspoloživa dokumentacija za procese koji se vode protiv onih koji su počinili ratne zločine dostavi, ali to ne može biti kaubojsko upadanje - rekla je Majkićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online