Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.12.2015.
11:44
Srna A

Ratni zločini nad Srbima: Uhapšen vođa "El mudžahedina"

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Sakiba Mahmuljina (63), nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, koji je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine za vreme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica "El mudžahedin".

youtube.com
Sejali smrt po BiH

Reč je o predmetu druge kategorije u kojem je istraga započeta u tužilaštvu pri Haškom tribunalu nakon čega je predmet prosleđen pravosuđu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mahmuljin je osumnjičen za zločine počinjene na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica odreda "El mudžahedin", čiji su pripadnici za vreme ovih borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su prethodno oteti od druge jedinice Trećeg korpusa, koja ih je zarobila.

On je osumnjičen da je za nečovečno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa zapovestima.

Sakib Mahmuljin kao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH tereti se da je propustio da spreči da pripadnici jedinice "El mudžahedin" počine ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima, te da počinioce kazni nakon počinjenog zločina.
 
On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice, spremaju da počine ova krivična dela, odnosno da su ih već počinili, ali da nije ništa poduzeo kako bi sprečio zločine i kaznio počinioce, te mu se stavlja na teret komandna odgovornost za krivična dela koja su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin".

Mahmuljin je osumnjičen za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, civilima, ranjenicima i bolesnicima.

Nakon hapšenja koje je izvršeno rano jutros u Sarajevu, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužiocu koji će ga ispitati i nakon toga doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje mere pritvora ili mera zabrane u skladu sa zakonom.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.12.2015. 13:20
Sramota. Hapse zl//ocince nakon 20 godina po komandnoj odgovornosti uz veliki znak upitnika hoce li biti osudjen ikoliko. Naj monstruoznije zlocine i naj obimnije pocinili su pripadnici t.k.z. armije bih i hvo ali je zato nesrazmjerno puno optuzeno, i osudjeno Srba. Srbe hapse i osudjuju cak na osnovu indicija i rekla kazala. Kako su radili medjunarodni sudovi i sudovi takozvani drzava novonastali sada ce poceti da hapse Srbe iz sanitetcki sluzbi i kuvare. Sramota za drzavu Srbiju sto ne podigne svoj glas protiv zuluma , sramota i za "medjunarodne" sudove koji sude sa politicki a ne pravni pozicija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online