Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.12.2015.
04:00
M. O. -Vesti A

Sakib na slobodi, suđenje u magli

Sud BiH odbio je predlog Tužilaštva BiH da se bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu odredi pritvor zbog sumnje da postoji njegova odgovornost za ratne zločine nad Srbima u opštini Zavidovići.

Reuters
Hoće li odgovarati za zlodela: Sakib Mahmuljin

- Mahmuljinu su određene mere koje podrazumevaju zabranu putovanja, napuštanja mesta boravka i sastajanje sa licima koja su povezana sa predmetom - naveli su u Sudu BiH donoseći, po mnogima iz Srpske, potpuno očekivano i pomalo skandaloznu odluku.

Mnogi tvrde da je bolje da se Mahmuljin brani sa slobode pa bude osuđen, nego da proces provede u pritvoru i iz cele priče izađe kao pobednik. Ipak, do samog početka suđenja ostalo je dosta vremena, jer sada prvo Tužilaštvo treba da podigne optužnicu, pa da je Sud BiH potvrdi, a tek nakon toga počinje suđenje.

Na ročištu o pritvoru, Mahmuljinova odbrana tvrdila je da bi mere zaštite bile dovoljne za vođenje postupka.

- On je porodičan čovek, nema gde pobeći, ima stalno mesto boravka, istraga traje 15 godina i da je želeo mogao je do sada pobeći ili uticati na svedoke - naveo je Mahmuljinov branilac Fahrudin Ibrišimović.

Uhapšena šestorica Srba

SIPA je juče sprovela novu akciju hapšenja osumnjičenih za ratne zločine. Ovaj put na udaru su se našli Srbi, i to petorica u opštini Novi Grad. Uhapšeni su Ljuban Babić (53), Ranko Balaban (56), Rajko Karlica (47), Mirko Odžić (55) i Milenko Brčin (52). Oni se terete da su počinili ratni zločin nad Bošnjacima na području Novog Grada 1992. godine.

Sudu se obratio i sam Mahmuljin, koji je rekao da je ovaj slučaj već vođen u Hagu, i to protiv generala Rasima Delića (osuđen nepravosnažno na tri godine, preminuo čekajući drugostepenu presudu op.a). Mahmuljin je, po nekima, licemerno dodao da je i sam radio na svom slučaju.

- Istraživao sam ovaj slučaj čisto da utvrdim ima li zbilja moje odgovornosti, ali je nisam pronašao. Ne bih hteo vređati tužioca, ali čovek ne razume vojnu terminologiju, kao i to da u vojsci ne postoji usmena naredba. Iza mene je bilo 36.000 ljudi koji nisu počinili niti jedan zločin. Žao mi je što tužilac nije poslušao sudiju Haškog tribunala koji je u slučaju Delića jasno kazao šta je efektivna kontrola - rekao je Mahmuljin.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je postupak protiv Mahmuljina počeo veoma loše.

- Očigledno da je i to još jedan dokaz selektivnog pristupa, jer Srbima se određuje pritvor, a kada su u pitanju Bošnjaci, uglavnom im se u najvećem broju slučajeva pritvor ne određuje - rekao je Kojić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online