Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.11.2015.
06:09
M. Obradović - Vesti A

Spremana da bude bombaš samoubica

Elma Đusinac (21) iz Kosovske Mitrovice, koja je prekjuče uhapšena u Kalesiji, u BiH, zbog povezanosti s terorizmom, dobro je poznato lice, pre svega srpskim službama bezbednosti, a određene informacije o njoj imaju i službe u BiH.

Tanjug/AP
Pune ruke posla: Bosanski specijalci sve češće u akciji

Pripadnici SIPA uhapsili su Đusinčevu, zajedno sa njenim suprugom, zloglasnim Enesom Mešićem. On je pušten na slobodu, dok je ona prebačena u Službu za poslove za strancima gde će biti odlučeno o njenoj daljoj sudbini. Kako saznaju "Vesti", hapšenje Elme Đusinac tražio je MUP Srbije. Pojedini mediji objavili su juče da je do hapšenja došlo jer je ona bila pripremana za samoubilački napad na Balkanu. Naši sagovornici iz bezbednosnih službi BiH tvrde da je moguće da su te informacije tačne, i da bi, u saradnji sa srpskim službama, taj slučaj trebalo da bude veoma brzo razjašnjen. Saznanja koja trenutno poseduju službe u Sarajevu, govore da je Elma Đusinac veoma "ozbiljan igrač" u terorističkoj mreži.

- Postoje informacije da je njen brak sa Mešićem samo maska, radi bržeg dobijanja dokumenata BiH i još nekih olakšica. Takođe, za Elmu Đusinac imamo saznanja da je veoma često putovala na relaciji Beč-Sarajevo-Kalesija, što otvara sumnje da je bila određena osoba za vezu sa ekstremistima iz Austrije - kažu naši izvori.

S druge strane, njen suprug Enes Mešić odavno je poznat kako javnosti, tako i istražnim organima. Svojevremeno je uhapšen u akciji "Damask", zajedno sa vođom vehabija u BiH Bilalom Bosnićem, koji je nedavno osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog vrbovanja na terorizam. "Vesti" su pre nekoliko godina objavile da je Mešić svojevrsni vođa vehabijske komune u selu Dubnica kod Kalesije. Podsetimo, u to selo zalazio je i Nerdin Ibrić, mladić koji je u terorističkom napadu u Zvorniku ubio srpskog policajca Dragana Đurića, i ranio dvojicu njegovih kolega.

Nova Gornja Maoča

Selo Dubnica u kojem vedri i oblači Enes Mešić, po mnogo čemu liči na Gornju Maoču, još jedno zloglasno vehabijsko uporište. Selo se nalazi na planini, do njega vodi samo jedan put, a iza se ne nalazi nijedno naselje. To znači da je kroz Dubnicu nemoguće proći slučajno ili usput. Jedina razlika je što ovo selo nije toliko zabačeno kao Gornja Maoča, odnosno, vidljivo je sa susednih uzvišenja. Prema nepotvrđenim informacijama, Enes Mešić je proteklih godina bio u izuzetno dobrim odnosima sa Nusretom Imamovićem, vođom vehabija iz Maoče, za koga poslednje informacije govore da se nalazi u Siriji gde je odveo čak suprugu i decu.

Međutim, Mešić je u centar pažnje javnosti došao zbog šokantnih navoda o njegovom ponašanju u Dubinici. Naime, pre nešto više od dve i po godine, celu BiH je šokirao slučaj Amele B. koja se javila u tuzlansku bolnicu s teškim povredama genitalija. Ispostavilo se da je Amela B. supruga Enesa Mešića iz Dubnice, a utvrđeno da joj je on lično skalpelom iskasapio genitalije jer je pokušao da je obreže, po strogim islamskim običajima. Njih dvoje su se upoznali preko interneta, a ona je ubrzo nakon toga preselila kod njega u Dubnicu. Mešić joj je, pisali su mediji, zabranio kontakte sa porodicom, naterao je da nosi burku, a onda je odlučio da postane i ginekolog. Interesantno je da ovaj slučaj nikad nije dobio pravosudni epilog, a nezvanično se saznalo da se Amela B. nikada nije vratila Mešiću, što govori i činjenica da se on ponovo oženio pomenutom Elmom Đusinac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online