Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.10.2015.
08:24
vijesti.me A

Specijalci brutalno ugušili protest, hapsili ljude po ulicama i kafanama

Neredi koji su izbili u subotu uveče u Podgorici, tri sata nakon početka masovnog okupljanja opozicije, rezultirali su brutalnom akcijom Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u kojoj je više od 40 građana i policajaca povređeno.

Reuters
Brutalno razbili protest opozicije u centru Podgorice

Pripadnici SAJ su  u širem centru Podgorice jurili i brutalno se obračunavali sa pojedincima i grupama sa protesta opozicionog Demokratskog fronta (DF).

Policajci su uhapsili i lidera opozicije Andriju Mandića u kafani “Kristal”, a novinarima je kasnije objašnjeno da je on priveden na informativni razgovor i da tužilac odlučuje o  njegovom slučaju.

Poslanici Demokratskog fronta su na konferenciji za novinare ispred podgoričkog Centra bezbjednosti sat vremena iza ponoći saopštli da su bezuspešno pokušavali da dobiju informaciju o Mandiću.

Policija je privela i poslanika Demokratskog fronta Slavena Radunovića nakon što je došao sa  partijskim kolegama ispred Centra bezbjednosti. 

Reuters
Bežanje posle bacanja suzavca

Pre izbijanja incidenta ispred zgrade Skupštine Crne Gore, Mandić je na protestu rekao da Vladi i manjim koalicionim partnerima daje 45 minuta da prihvate ostavku Đukanovića i formiranje prelazne vlade koju bi činile sve parlamentarne partije. Mandić je zatim od policije tražio da pusti u zgradu parlamenta nezavisne i poslanike DF-a.

Poslanici DF-a i trojica nezavisnih poslanika potom su preskočili ogradu i oko sat vremena stajali su u ograđenom prostoru od nekoliko kvardata između kordona i demonstranata.

Jedan od lidera DF Predrag Bulatović je kazao sa bine da su u kontaktu sa predsednikom crnogorske Skupštine Rankom Krivokapićem i da je on predložio dijalog u Skupštini i da poslanici DF uđu u zgradu na  ulaz koji i on koristi. Nakon što je Bulatović rekao da pristaju da uđu samo na prednji ulaz tenzije su pale da bi se kasnije čulo povici “nema više čekanja”.

Reuters
Specijalci spremno čekali na svakom uglu

 Poslanik DF-a Slaven Radunović se nešto pre 22 sata obratio okupljenima i rekao da je Krivokapić "nestao i da se više ne javlja". "Dajemo im još deset minuta, nakon isteka ne odgovaramo za ono što sledi", rekao je Radunović. 

Nepunih deset minuta nakon njegovog obraćanja grupa muškaraca sa maskama na licu zasula je policiju petardama, bakljama, kamenicama, zapaljenim flašama sa benzinom i drugim predmetima, nakon čega su oborili deo zaštitne ograde. 

Policija je na to uzvratila  šok bombama i velikom količinom suzavca. Dok su na platou Skupštine odjekivale detonacije od šok bombi i širio jak miris suzavca,  demonstranti su počeli da se povlače u pravcu Mosta Blaža Jovanovića i prema zgradi Pošte, praćeni desetinama kanistera suzavca iz kordona policije. 

Reuters
Demonstranti preskakali ogradu ispred crnogorske skupštine

Dok su demonstranti bežali preko mosta, grupa neidentifikovanih muškaraca koja se nalazila kod zgrade Telekoma bacala je petarde i kamenice na razbežane demonstrante i novinare i nastavila da petardama zasipa ljude koji su skrenuli u park iza stare zgrade Vlade. Istovremeno, policija je od stare zgrade Vlade bacila suzavac, tako da se nekoliko stotina građana našlo zarobljeno na Blažovom mostu. 

Druga grupa demonstranata povlačila se Ulicom slobode dok ih je pratila policija zasipajući ih, takođe, suzavcem. Dok su manje grupe krenule sporednim ulicama najveći deo demonstranata zadržao se na trgu pozivajući građane da se ne povlače. U tom momentu Ulicom Slobode iz pravca stadiona velikom je brzinom na trg stigla kolona džipova koje je predvodio džip sa oznakom SAJ-a. Tada su i na trgu ispaljene patrone suzavca, a pripadnici SAJ su terali okupljene građane i brutalno se obračunavali sa onima koji nisu uspeli da se sklone u obližnje ulaze.    

Reuters
Čuvaju institucije i predsednika

I sat vremena nakon incidenta osećao se jak miris suzavca u širem centru grada, a po opustelim ulicama pripadnici SAJ-a batinali su i jurili demonstrante. 

U nekoliko podgoričkih naselja dolazilo je do sporadičnog sukoba građana i policije. 

Većina lidera DF-a koji su bili uz ogradu između policije i demonstranata nije povređena.

U centru grada je polomljeno više izloga, i tri semafora na raskrsnici kod hotela “Hilton”.

Bulatović je kazao da je Đukanović “pregazio ustavni poredak, uz pomoć policije sa kriminogenim strukturama”.

"Brutalno, nasilno i neustavno razbijeni su mirni protesti. Građanima koji žele demokratiju poručujemo sledeće: DF i sve opozicione političke snage nastavljaju svoje političko delovanje za oslobađanje Crne Gore od diktature Mila Đukanovića", rekao je Bulatović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.10.2015. 08:59
Posle priznavanja Kosova i podržanog članstva Kosova u UNESCO građani i rukovodstvo Crne gore su otvoreno rekli šta misle i Srbima i Srbiji . Događaji u Crnoj gori me interesuju kao i događaji u Ugandi i Zimbabveu . Još kada bi se rešili tih goovaana u Beogradu pa i nama da svane ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online