Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.10.2015.
17:08
jutarnji.hr A

"Hrvatski policajci nas tuku nogama, a Slovenci tresu elektrošokovima"

Redom padaju sve evropske granice koje se nađu na ruti izbeglica i migranata, koji odavno više ne dolaze samo s Bliskog istoka. Šentilj, slovenačko - austrijski granični prelaz, izdržao je do juče u 12.15 sati...

Reuters
Padaju evropske granice koje im se nađu na putu

Avganistanci zbijeni u prvim redovima probili su ogradu iza koje su stajali malobrojni i prijateljski raspoloženi austrijski policajci, a onda je krenula reka ljudi, verovatno njih više od 5.000, koliko ih se do tada skupilo u slovenačkom kampu u kojem su Slovenci dan pre toga podigli bele zastave, kao i u improvizovanom kampu na austrijskoj strani u koji su te ljude puštali onoliko koliko je bilo mesta u autobusima koji je trebalo da dođu, piše "Jutarnji list".

U slovenačkom kampu stražare do zuba naoružani vojnici i policijski specijalci, ali njihov posao sveden je na posmatranje. Ljudi tamo dolaze uglavnom autobusima, te odnekud i pešice u malim grupama, a onda stihijski samo prolaze 500 metara dalje osiguranim koridrom prema austrijskoj granici i njihovu kampu, više ne organizovano kao pre.

Tu su se gomilali celo jučerašnje dopodne. Među onima koji nisu hteli da čekaju bili su Baber, Magid, Rizvan i Saf iz avganistanskog Kunduza.

- Krenuli smo pre mesec ipo, preko Pakistana i Irana do Turske, odatle sa Sirijcima ovamo. Mi smo tamo bili luzeri, bez budućnosti. Ne znamo kuda idemo, ali smo sigurni da će nam biti bolje. Odnosili su se prema nama dobro, svi osim Slovenaca, dve noći nismo spavali ovde, nisu nam dali hrane, čak ni vode, palili smo vatru u šumi kako bismo se zgrejali. Govore nam ‘kurva, kurva’ - kaže Baber, govoreći uvredljivu reč na našem jeziku. Novinari su ga pitali kako je zna, a on kaže da ju je čuo previše puta da je ne bi zapamtio.

Reuters
Dolazi i do međusobnih okršaja

Ostali, pogotovo Sirijci, ne vole Avganistance.

"Prete da će nas deportovati u Rusiju"

- Oni iskorišćavaju našu nesreću, celim putem prave probleme i često se nalazimo između njih i policije kao između čekića i nakovnja. Nas ovde nema ni 20 posto - žali se IT stručnjak iz centralne Sirije Nazih Alsahujhi, koji je donedavno hleb zarađivao kao informatičar u kompaniji AKDN. Oko vrata nosi krst i to ističe duboko raskopčanom majicom. Kod kuće je ostavio suprugu i dvoje dečice, misli da će se s odličnim engleskim i dobrim poznavanjem rada na kompjuteru brzo snaći negde u Europi i dovesti ostatak porodice. 

Žali se na postupanje policije, kaže da su ga hrvatski policajci udarali nogama, a video je, tvrdi, kako slovenački upotrebljavaju elektrošokere.

Među izbeglicama se, kaže nam Nazih, priča da je slovenačka policija ubila jednog migranta i da je čuo policijske pretnje da će ih deportovati u Rusiju.

Austrijska ograda nije ni približno snažna poput one na mađarskoj granici, pala je nakon nekoliko udaraca nogom. Šta se događa? 

- Haos. Da su ostali u kampu, po njih bi došli autobusi, zapravo ne znam kuda idu. Sve što mi možemo da učinimo je pristojno ih zamolimo da se vrate - kaže vojnik, koji bespomoćno gleda hiljade lica.

Rekord

Najmanje 12.600 izbeglica ušlo je u poslednja 24 sata u Sloveniju, što je premašilo rekordnu brojku ulaska izbeglica u Mađarsku u jeku krize u septembru, saopštila je slovenačka policija

Usput su zauzimali terase kafića i benzinskih pumpi snabdevajućii se namirnicama i cigaretama. Policijske sirene nastavljale su se jedna na drugu sledećih minuta, svako malo mesto su preletali policijski helikopteri.

- Nema autobusa, nema voza, sve je puno. Ovuda možete do Graca, imate 40 kilometara - govorio je smireno policajac dok su ga sagovornici gledali s nevericom.

Malobrojni su poslušali molbe da se vrate u kamp i tamo čekaju raspoloživi prevoz, ostali su krenuli pešice, sat kasnije prvi su bili u pet kilometara udaljenom gradiću Vogau i već se odmarali po tuđim vrtovima i voćnjacima.

Meštani su bili prilično zatečeni, a svoju policiju su nazivali mlakonjama. Vojska i policija molili su ih preko megafona na arapskom jeziku da se vrate u kamp. Ali, sudeći po reakciji, to je za njih bio samo znak da još brže nastave putem prema Gracu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.10.2015. 17:11
'Govore nam ‘ku rva, ku rva’.' - ovo je Hrvatska, ne Poljska. Opet lažu i izmišljaju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online