Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.10.2015.
02:00
D. Lj. Joksić - Vesti A

Teroristi planirali napad na Skoplje

Pet meseci posle krvavih događaja u kumanovskom Divljem Naselju, gde je 9. i 10. maja grupa albanskih terorista ubila osam policajaca, u policijsku mrežu sada su upali njihovi jataci, saradnici i pomagači.

Reuters
Krvavi obračun: Specijalci u Kumanovu

U policijskoj akciji Munja, sprovedenoj u kumanovskim i skopskim selima Otlja, Brest, Matejče i Aračinovo, uhapšeno je sedam osoba uzrasta od 20 do 74 godine koji se terete da su pružali logističku podršku teroristima u kumanovskom Divljem Naselju. Među privedenima su bivši komandant paravojne Oslobodilačke narodne armije (ONA) Ibrahim Murtezani, poznat kao komandant Aračinova, kao i Ragmi Ljatifi iz sela Otlja, koji je bio zamenik komandanta Mališeva za koga se veruje da je bio predvodnik terorističke grupe u kumanovskom naselju.

- Sedmoro osumnjičenih su imali direktne kontakte, ali nisu učestvovali u napadu na policiju. Sumnjiče se i za pomaganje terorističkoj grupi u prethodnom napadu na policijsku stanicu u selu Gošince, na granici s Kosovom, i skrivanje oružja oduzetog od policije. Osumnjičeni su pomogli u transportu i smeštaju oružane grupe u Divljem Naselju u Kumanovu - rekao je Ivo Kotevski, portparol MUP Makedonije.

Šaćiri: Afere kriju hapšenjima

Nakon hapšenja jataka i saradnika terorista oglasio se bivši poslanik u makedonskom parlamentu Hisni Šaćiri, koji je 2001. napustio poslaničku klupu i priključio se borcima ONA. On je rekao da ova policijska akcija ne ide u prilog poboljšanju međuetničkih odnosa.
- Da bi pokrili koruptivne afere i organizovani kriminal, vlast stalno organizuje policijske akcije u kojima su žrtve uvek Albanci. Ne smemo da padnemo na provokacije i postanemo žrtve neuspeha ove vlade i montiranih procesa - rekao je Šaćiri.

Tokom borbe u kumanovskom naselju, bivši komandant paravojne ONA Ibrahim Murtezani imao je naređenje da odvlači pažnju makedonskim snagama bezbednosti. Njegov zadatak bio je i da regrutuje grupu terorista i s njima napadne ciljeve u Skoplju u vreme kada makedonske snage bezbednosti pokušavaju da neutralizuju teroriste u Kumanovu!

Prilikom hapšenja osumnjičenih i pretresa njihovih domova, policija je našla mape takozvane velike Albanije, uniforme Oslobodilačke vojske Kosova, automatske puške, municiju, optičke nišane, detektore za metal i topografske karte.

- Veći broj osumnjičenih odranije je poznat policiji i protiv njih su u više navrata podnošene razne krivične prijave za koje su im izricane i zatvorske kazne - rekao je Kotevski.

U dvodnevnoj majskoj akciji protiv terorističke grupe Albanaca u Divljem Naselju poginulo je osam policajaca, a tridesetak ih je ranjeno. U akciji je ubijeno i 10 terorista, a 30 ih je uhapšeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online