Subota 17.10.2015.
02:00
D. Lj. Joksić - Vesti

Teroristi planirali napad na Skoplje

Reuters
Krvavi obračun: Specijalci u Kumanovu

U policijskoj akciji Munja, sprovedenoj u kumanovskim i skopskim selima Otlja, Brest, Matejče i Aračinovo, uhapšeno je sedam osoba uzrasta od 20 do 74 godine koji se terete da su pružali logističku podršku teroristima u kumanovskom Divljem Naselju. Među privedenima su bivši komandant paravojne Oslobodilačke narodne armije (ONA) Ibrahim Murtezani, poznat kao komandant Aračinova, kao i Ragmi Ljatifi iz sela Otlja, koji je bio zamenik komandanta Mališeva za koga se veruje da je bio predvodnik terorističke grupe u kumanovskom naselju.

- Sedmoro osumnjičenih su imali direktne kontakte, ali nisu učestvovali u napadu na policiju. Sumnjiče se i za pomaganje terorističkoj grupi u prethodnom napadu na policijsku stanicu u selu Gošince, na granici s Kosovom, i skrivanje oružja oduzetog od policije. Osumnjičeni su pomogli u transportu i smeštaju oružane grupe u Divljem Naselju u Kumanovu - rekao je Ivo Kotevski, portparol MUP Makedonije.

Šaćiri: Afere kriju hapšenjima

Nakon hapšenja jataka i saradnika terorista oglasio se bivši poslanik u makedonskom parlamentu Hisni Šaćiri, koji je 2001. napustio poslaničku klupu i priključio se borcima ONA. On je rekao da ova policijska akcija ne ide u prilog poboljšanju međuetničkih odnosa.
- Da bi pokrili koruptivne afere i organizovani kriminal, vlast stalno organizuje policijske akcije u kojima su žrtve uvek Albanci. Ne smemo da padnemo na provokacije i postanemo žrtve neuspeha ove vlade i montiranih procesa - rekao je Šaćiri.

Tokom borbe u kumanovskom naselju, bivši komandant paravojne ONA Ibrahim Murtezani imao je naređenje da odvlači pažnju makedonskim snagama bezbednosti. Njegov zadatak bio je i da regrutuje grupu terorista i s njima napadne ciljeve u Skoplju u vreme kada makedonske snage bezbednosti pokušavaju da neutralizuju teroriste u Kumanovu!

Prilikom hapšenja osumnjičenih i pretresa njihovih domova, policija je našla mape takozvane velike Albanije, uniforme Oslobodilačke vojske Kosova, automatske puške, municiju, optičke nišane, detektore za metal i topografske karte.

- Veći broj osumnjičenih odranije je poznat policiji i protiv njih su u više navrata podnošene razne krivične prijave za koje su im izricane i zatvorske kazne - rekao je Kotevski.

U dvodnevnoj majskoj akciji protiv terorističke grupe Albanaca u Divljem Naselju poginulo je osam policajaca, a tridesetak ih je ranjeno. U akciji je ubijeno i 10 terorista, a 30 ih je uhapšeno.

2024 © - Vesti online