Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.05.2010.
08:18 >> 13:18h
Srna A

SFOR i EUFOR švercovali oružje iz BiH

Oružje poreklom iz BiH, pronađeno prilikom nedavnog hapšenja pripadnika italijanske mafije na jugu Italije, u tu zemlju su doneli pripadnici SFOR-a i EUFOR-a koji su se vraćali kući.

"Nezavisne novine" pišu da italijanski istražni organi ne nameravaju da pokrenu istragu o ovom oružju, jer slučaj ne smatraju veoma bitnim, a diplomatskoj misiji BiH u Italiji uputili su dopis u kome su naveli da nisu pronađeni bilo kakvi dokazi o umešanosti građana BiH u slanje tog oružja u Italiju.

Prema tim informacijama, najverovatnije se radi o oružju koje je posle rata u BiH prikupljeno od stanovništva kroz razne akcije poput "Žetve", a onda vojnim konvojima, kada su se vojnici vraćali kućama, završilo u Italiji.

"Ako su te informacije tačne, lako je zamisliti da je neko deo tog oružja stavio u vojni transportni avion, a znamo da ti avioni ne podležu carinama, niti kontrolama, pa je neki vojnik to lako mogao uneti u Italiju", rekao je izvor "Nezavisnih novina".

Osim toga, italijanski organi nisu isključili mogućnost da je oružje dospelo u Italiju preko drugih vojnih kontingenata i međunarodnih policijskih ili vojnih misija.

Izvor "Nezavisnih" je rekao da je fokus italijanske policije šverc voća i robe u južnoj Italiji, a oružje je "kolateralna šteta" pronađeno prilikom pretresanja prostorija koje su koristili pripadnici Koza nostre i Kamore.

EUFOR: Briga o oružju predata vlastima BiH

 

Visoki zvaničnici Ministarstva odbrane i EUFOR-a tvrde da nemaju saznanja da je oružje iz BiH legalno ili ilegalno dospelo u ruke kriminalaca u Italiji.
Komandant EUFOR-a Bernhard Bair rekao je novinarima da ne raspolaže informacijama da je bilo ilegalne prodaje oružja iz BiH.

"Svi koji o tome govore trebalo bi da predoče dokaze za te tvrdnje. Da bi bila sprovedena istraga potrebni su dokazi, a ne samo reči", rekao je Bair.

On je rekao da EUFOR nadzire proces uništavanja oružja u BiH, ali da je nadležnost za obavljanje tog posla predata sa EUFOR-a na vlasti BiH.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kaže da ovo ministarstvo "nema nikakvu vezu ili saznanja da ima ikakvu vezu" sa oružjem pronađenim u Italiji i da za sada ne sprovodi nikakvu istragu.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić kaže da su viškovi naoružanja dobro čuvani i da je teško da je neko mogao doći do tog oružja.

"Garantujem sa nivoa Zajedničkog štaba da nisam potpisao nijedan dokument u mom mandatu niti znam sa nivoa Zajedničkog štaba da je vršena bilo kakva trgovina sa Italijom", naglasio je Milojčić.

Prema njegovim riječima, u BiH, osim skladišta Oružanih snaga BiH, postoje i drugi kapaciteti koji poseduju naoružanje i deo vojne opreme.

"Tu pre svega mislim na MUP-ove, policiju, bezbednosne agencije, namensku industriju i crno tržište koje postoji u svakoj zemlji", rekao je Milojčić, dodajući da ne želi da na ovaj način nekome imputira ili da prenosi odgovornost.

On je upozorio da je reč o veoma ozbiljnom pitanju u koje moraju da budu uključene sve agencije i institucije BiH i da veruje da će nadležne agencije, koje se bave istragama, doći do konačnog rezultata.

Živko Marjanac, zamenik ministra odbrane BiH, kaže da to oružje nije otišlo iz Oružanih snaga, a da je, imajući u vidu ratnu prošlost, moguće da se oružje još nalazi u nekakvim skloništima.

"Treba sačekati istragu organa zaduženih za to i najskorije vreme će pokazati na koji način je to oružje dospelo gde je dospelo", kazao je Marjanac.

Italijanska policija uhapsila je na jugu Italije desetine pripadnika različitih italijanskih mafijaških grupa i zaplenila veću količinu naoružanja, za koje je utvrđeno da potiče iz BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online