Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.11.2009.
17:58
Vestionline A

Poruke Bin Ladena na bosanskom sajtu

Radikalni islamisti u BiH ponovo otvoreno regrutuju dobrovoljce putem Internet portala "Put vjernika", na kojem su objavljene i poruke vođa terorističke organizacije Al Kaida, Osame bin Ladena i Ajmana al Zavahirija.

Radikalni islamisti u Bosni i Hercegovini su ponovo otvoreno počeli regrutaciju dobrovoljaca posle nekoliko godina skrivanja, uglavnom zbog žestokog pritiska zapadnih obaveštajnih službi posle napada Al Kaide na Njujork i Vašington 2001. godine.

"O, Jerusalem je oskrnavljen, a muslimani su zanemarili obavezu džihada! O moj muslimanski ummete. Najveći razlog prijašnjim neuspjelim pokušajima da se oslobodi Palestina su izdajničke vlade", navodi se u poruci lidera Al kaide, Osame bin Ladena objavljenom na portalu "Put vjernika".

Kako navode zapadni obaveštajci u BiH, internet portal "Put vjernika" postavila je grupa vehabija iz sela Gornja Maoča, nedaleko od Brčkog, čiji su stanovnici proteklih godina bili povezivani sa ozbiljnim planovima za terorističke napade u zapadnoj Evropi, uključujući i postavljanje bombe tokom sahrane pape Jovana Pavla Drugog.

Portal "Put vjernika" jedini je medij na Balkanu preko koga se emituju poruke lidera Al Kaide, uz finansijsku podršku islamskih država, navode zapadni obaveštajci, prenose beogradski mediji.

Selo Gornja Maoča već je godinama na meti "lovaca na islamske teroriste", pre svega jer je jedino naselje u regionu koje se upravlja prema šerijatskim zakonima, a deca nastavu pohađaju prema jordanskom nastavnom planu i programu, o čemu je tuzlansko tužilaštvo sredinom prošle godine pokrenulo istragu.

Istraga je bila usmerena protiv vođe lokalne grupe vehabija Nusreta Imamovića, ali je obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Pre mesec dana, Imamović je u BiH izazvao lavinu kontroverzi tvrdnjama da samoubilački napadi "nisu zabranjeni...ali ih treba koristiti u izuzetnim prilikama i situacijama".

"Ovakav vid borbe ne smatramo zabranjenim, ali isto tako ne mislimo kako ga treba koristiti kao što se koristi klasično uobičajeno oružje, nego samo u izuzetnim prilikama i situacijama", napisao je Imamović na portalu "Put vjernika".

Na tom portalu dostupni su i snimci akcija radikalnih islamista protiv NATO snaga u Iraku, talibanski podaci o američkih žrtvama u Avganistanu, pozivi na džihad u Pojasu Gaze i svakojaki antisemitski materijali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online