Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.10.2015.
08:12
B. Simonović - Vesti A

Veliki poduhvat ili nova pljačka

U nizu svakovrsnih gromoglasnih najava novih projekata i investicionih poduhvata, koji se počesto pokažu kao šarene laže ili se ispostavi da su to samo paravani i vešto podignute zavese iza kojih se kriju svakojake mućke i finansijske vratolomije smišljene za punjenje džepova pojedinaca, jedna vest "sa pjene od mora" je ovih dana ipak privukla pažnju i pobudila znatiželju. Naime, Branko Ivančević, predsednik Borda direktora kompanije Cable car Montenegro, najavio je da će Budva iduće godine u svojoj turističkoj ponudi imati i novu žičaru, kojom će se za samo šest-sedam minuta sa bečićke plaže stizati do poznate austrougarske tvrđave Kosmač na 840 metara nadmorske visine, odnosno do Brajića, poznatog uzletišta paraglajderista.

B. Simonović
Bečićka polazna stanica nove žičare do Brajića

- Po već pripremljenom projektu, polazna stanica će biti nedaleko od hotela Kvin Montenegro u Bečićima, a poslednja stanica će biti kod tvrđave Kosmač na Brajićima. Novac za ovaj atraktivni projekat je obezbeđen i sada se samo čeka da opština Budva izda potrebne dozvole za gradnju, i radovi bi mogli da počnu već u novembru ove godine - kazao je Ivančević, koji tvrdi da bi, ako sve bude po planu, prve gondole ovom žičarom dugom 2.100 metara mogle da krenu već idućeg leta, početkom pune turističke sezone, možda baš 13. jula, na veliki nacionalni praznik, Dan ustanka crnogorskog naroda.

Ivančević je objasnio da je jedan od partnera u ovom poduhvatu vodeća svetska firma u gradnji žičara Doplmajer iz Austrije, a ceo posao će voditi Cable car Mointenegro, čiji je jedan od glavnih akcionara i opština Budva, koja je još ranije, kao svoj ulog u ovaj posao unela nepokretnosti vredne gotovo 210.000 evra (izgradnja žičare će, inače, koštati oko 10 miliona evra).

Tvrđava Kosmač: Poslednja stanica nove uspinjače

Iako su svesni značaja i atraktivnosti ovog projekta, osim tog uloga "u nepokretnostima", budvanska opština, s potpuno praznom kasom, u ovom trenutku nije u stanju da finansijski podupre izgradnju žičare. Zato će, po svoj prilici, osim već spomenute austrijske firme, glavni teret pasti na akcionara Ivana Tomića, koji se više od pola veka uspešno bavi biznisom u Austriji, i Dragana - Purka Ivančevića, predsednika Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore i jednog od najagilnijih inicijatora ovog nesumnjivo atraktivnog projekta.

A da ni ova budvanska (i ne samo budvanska) investiciona priča ne prođe bez repova i sumnjičenja, postarali su se čelnici Socijal demokratske partije u Budvi, glavni koalicioni partneri u vlasti Demokratske partije socijalista. Oni u ovoj priči vide "najavu" nove pljačke ispražnjene budvanske opštinske kase i tvrde da Ivančević forsira izgradnju žičare koja će, u stvari, povezivati njegov hotel u Bečićima i njegovo rodno selo.
 

Žičare u oblacima

Budvanska žičara nije prva, a verovatno neće biti ni poslednja priča ove vrste na Crnogorskom primorju. Već godinama se, tako, priča o obnavljanju stare austrougarske uspinjače od kotorskih vrata do Njeguša, odnosno do Krsca. Za sada je ta ideja i dalje u oblacima, baš kao i "već gotova" stvar oko izgradnje specijalnog "lifta" od istočnih kotorskih vrata do bedema i tvrđava iznad ovog drevnog grada. Da se i ne govori o "već viđenim" žičarama od Herceg Novog do Orjena, od Kotora do Lovćena, od Tivta do tvrđave Goražde, od Risna do Crkvica...

Procene

Projektanti kažu da će gondole, koje će žičarom dugom 2.100 metara putovati šest-sedam minuta, moći da prevezu po osam osoba. Računa se da bi to mogla biti velika atrakcija i mamac za turiste i da bi već idućeg leta žičaru moglo koristiti između 1.350 i 1.540 znatiželjnika dnevno, što bi nesumnjivo potvrđivalo njenu rentabilnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online