Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.05.2010.
11:14
Đ. Barović - Vesti A

Krstić ponovo u Sheveningenu?

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom uputio je pismo predsedniku ovog suda u kome od njega zahteva da osigura bezbednost generalu Radislavu Krstiću koji je u petak brutalno napadnut u svojoj ćeliji u Vejkfildu u Velikoj Britaniji gde izdržava 35-godišnju zatvorsku kaznu.

Preživeo napad islamista: General Radislav Krstić
 


"Od predsednika Tribunala smo zatražili da generala Krstića privremeno vrati u Pritvorsku jedinicu Sheveningen, a zatim odredi zatvor u Evropi u kome će osećati bezbedno jer to je ipak prioritet", kaže za "Vesti" Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom.
 

Tribunal - zabrinut

 

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da je taj sud zabrinut zbog napada na Radislava Krstića i dodala da su vlasti Velike Britanije nadležne za uslove u kojima bivši general RS služi kaznu.


"Tribunal je sa zabrinutošću uočio izveštaje da je Krstić napadnut na odsluženju kazne. Uvereni smo da će odgovorne vlasti u potpunosti istražiti ovaj slučaj i preduzeti primerene korake", kazala je Jelačić.

Prema njegovim rečima, on se u ponedeljak susreo sa porodicom Krstića koja je zabrinuta da bi ovakav napad mogao da se ponovi.
 

"Krstić je pravosnažno osuđen na visoku zatvorsku kaznu i nema potrebe da mu se dodatno otežava ta situacija. Mi nemamo mogućnost da biramo gde bi on mogao da služi kaznu, ali zato možemo da zatražimo da se ovakvi incidenti više ne ponove nijednom haškom osuđeniku", kaže Ignjatović i dodaje da bi upravo ovaj događaj mogao da ponovo pokrene inicijativu Slovenije, Hrvatske i Srbije, da haški optuženici u svojim zemljama odsluže kazne.
 

"Ta naša inicijativa je odbijena, ali verujem da je ovaj događaj pokazao kako bi još jednom trebalo da se porazmisli o njoj", ističe direktor Kancelarije Nacionalnog saveta.


Kćerka generala Krstića, Tamara, kaže za "Vesti" da je najbitnije da se njen otac najpre oporavi, a zatim da mu se omogući da ostatak kazne nastavi da služi u mnogo bezbednijim uslovima.
 

"Pre nekoliko sati smo se čuli sa njim. I dalje ga rane jako bole, ali kaže da je mnogo bolje. Želim da verujem da će vlasti u Srbiji stati u njegovu odbranu", kaže Tamara Krstić.
 

Da podsetimo, Radisava Krstića su u njegovoj ćeliji, u petak napala trojica islamskih ekstremista. Lekari su konstatovali 20 centimetara dugu ranu na vratu i mnoge - manje po licu. Krstić je poslednjih meseci upozoravao svoje advokate, zatvorsku upravu, ali i Ambasadu Srbije u Londonu da je izložen konstantnim pretnjama i maltretiranjima, međutim niko ništa nije preduzeo.
 

Uskoro odgovor iz Haga?

 

Dušan Ignjatović kaže da ne postoji rok kada bi predsednik Haškog tribunala trebalo da im odgovori, ali da on očekuje da će se to uskoro dogoditi.


"Reagujemo tek kada se nešto dogodi ili ukoliko nam odbrana dostavi takve informacije. Mi ih ne proveravamo, već istog trenutka prosleđujemo tribunalu. Koliko sam upoznat, niko nam se u ime Krstića nije prethodno obratio tražeći pomoć ili zaštitu", kaže Ignjatović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online