Sreda 12.05.2010.
11:14
Đ. Barović - Vesti

Krstić ponovo u Sheveningenu?

Preživeo napad islamista: General Radislav Krstić
 


"Od predsednika Tribunala smo zatražili da generala Krstića privremeno vrati u Pritvorsku jedinicu Sheveningen, a zatim odredi zatvor u Evropi u kome će osećati bezbedno jer to je ipak prioritet", kaže za "Vesti" Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom.
 

Tribunal - zabrinut

 

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da je taj sud zabrinut zbog napada na Radislava Krstića i dodala da su vlasti Velike Britanije nadležne za uslove u kojima bivši general RS služi kaznu.


"Tribunal je sa zabrinutošću uočio izveštaje da je Krstić napadnut na odsluženju kazne. Uvereni smo da će odgovorne vlasti u potpunosti istražiti ovaj slučaj i preduzeti primerene korake", kazala je Jelačić.

Prema njegovim rečima, on se u ponedeljak susreo sa porodicom Krstića koja je zabrinuta da bi ovakav napad mogao da se ponovi.
 

"Krstić je pravosnažno osuđen na visoku zatvorsku kaznu i nema potrebe da mu se dodatno otežava ta situacija. Mi nemamo mogućnost da biramo gde bi on mogao da služi kaznu, ali zato možemo da zatražimo da se ovakvi incidenti više ne ponove nijednom haškom osuđeniku", kaže Ignjatović i dodaje da bi upravo ovaj događaj mogao da ponovo pokrene inicijativu Slovenije, Hrvatske i Srbije, da haški optuženici u svojim zemljama odsluže kazne.
 

"Ta naša inicijativa je odbijena, ali verujem da je ovaj događaj pokazao kako bi još jednom trebalo da se porazmisli o njoj", ističe direktor Kancelarije Nacionalnog saveta.


Kćerka generala Krstića, Tamara, kaže za "Vesti" da je najbitnije da se njen otac najpre oporavi, a zatim da mu se omogući da ostatak kazne nastavi da služi u mnogo bezbednijim uslovima.
 

"Pre nekoliko sati smo se čuli sa njim. I dalje ga rane jako bole, ali kaže da je mnogo bolje. Želim da verujem da će vlasti u Srbiji stati u njegovu odbranu", kaže Tamara Krstić.
 

Da podsetimo, Radisava Krstića su u njegovoj ćeliji, u petak napala trojica islamskih ekstremista. Lekari su konstatovali 20 centimetara dugu ranu na vratu i mnoge - manje po licu. Krstić je poslednjih meseci upozoravao svoje advokate, zatvorsku upravu, ali i Ambasadu Srbije u Londonu da je izložen konstantnim pretnjama i maltretiranjima, međutim niko ništa nije preduzeo.
 

Uskoro odgovor iz Haga?

 

Dušan Ignjatović kaže da ne postoji rok kada bi predsednik Haškog tribunala trebalo da im odgovori, ali da on očekuje da će se to uskoro dogoditi.


"Reagujemo tek kada se nešto dogodi ili ukoliko nam odbrana dostavi takve informacije. Mi ih ne proveravamo, već istog trenutka prosleđujemo tribunalu. Koliko sam upoznat, niko nam se u ime Krstića nije prethodno obratio tražeći pomoć ili zaštitu", kaže Ignjatović.

2024 © - Vesti online