Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.05.2010.
18:15
Srna A

Kuzmanović: Vraćanje imovine SPC test za političare

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je danas da bi vraćanje imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/, pre svega zgrade Bogoslovije u Sarajevu, u kojoj je smešten Ekonomski fakultet, bilo test za sve koji o tome odlučuju i gest dobre volje.

 Vraćanje imovine SPC test dobre volje : Rajko Kuzmanović
 

"I Njegovo visokopreosveštenstvo mitropoilit dabrobosanski Nikolaj i ja svesni smo da to baš nije lako, da postoji niz problema. Čini se da postoji volja da taj posao bude završen", izjavio je Kuzmanović novinarima nakon susreta sa mitropolitom Nikolajem u zgradi Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu.

Kuzmanović je naveo da ga je mitropolit Nikolaj obavestio da se mali broj Srba vratio na područje Mitropolije dabrobosanske i u grad Sarajevo.


"Pre nekoliko desetina godina u Sarajevu je bilo od 150 do 200 hiljada Srba, a danas ih je prema procenama od pet do 10 hiljada, i to uglavnom starih. Mitropolit je zabrinut jer se ne vraćaju i drugi", rekao je Kuzmanović.


Prema njegovim rečima, potrebno je mnogo političke volje da se ohrabre ljudi da se vraćaju u svoje domove. "Potrebno je obezbediti i određene uslove za to, a to je, pre svega, posao", naglasio je Kuzmanović.

Prema njegovom mišljenju, ohrabruje što su vlade Federacije BiH i Sarajevskog kantona odlučile da grade zgradu za ekonomski fakultet.

"Imamo indicija da je problem vraćanja crkvene imovine mogao biti rešen i pre da je postojala politička volja u punom kapacitetu. Ovaj proces se može i treba ubrzati, jer može da potraje dugo. I bez donošenja zakonskih akata, poput zakona o restituciji, mnogo toga može biti urađeno", smatra Kuzmanović.

On je istakao da je ocena da ovi imovinski sporovi ne smeju biti niti su smetnja da se stalno radi na vezi sa drugim verskim zajednicama i da se na taj način postiže stepen tolerancije, povezivanja i suživota koji je jedino moguć i potreban u BiH.

Na sastanku je bilo reči i o pitanjima iz oblasti obrazovanja i finansijskim sredstvima za obnovu i izgradnju verskih objekata na području Mitropolije dabrobosanske.

Mitropolit Nikolaj se zahvalio predsedniku Kuzmanoviću na poseti i Vladi RS na pomoći u obnovi i izgradnji verskih objekata na području Mitropolije dabrobosanske, posebno na najavljenim sredstvima za hram u izgradnji u Foči.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online