Utorak 11.05.2010.
18:15
Srna

Kuzmanović: Vraćanje imovine SPC test za političare

 Vraćanje imovine SPC test dobre volje : Rajko Kuzmanović
 

"I Njegovo visokopreosveštenstvo mitropoilit dabrobosanski Nikolaj i ja svesni smo da to baš nije lako, da postoji niz problema. Čini se da postoji volja da taj posao bude završen", izjavio je Kuzmanović novinarima nakon susreta sa mitropolitom Nikolajem u zgradi Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu.

Kuzmanović je naveo da ga je mitropolit Nikolaj obavestio da se mali broj Srba vratio na područje Mitropolije dabrobosanske i u grad Sarajevo.


"Pre nekoliko desetina godina u Sarajevu je bilo od 150 do 200 hiljada Srba, a danas ih je prema procenama od pet do 10 hiljada, i to uglavnom starih. Mitropolit je zabrinut jer se ne vraćaju i drugi", rekao je Kuzmanović.


Prema njegovim rečima, potrebno je mnogo političke volje da se ohrabre ljudi da se vraćaju u svoje domove. "Potrebno je obezbediti i određene uslove za to, a to je, pre svega, posao", naglasio je Kuzmanović.

Prema njegovom mišljenju, ohrabruje što su vlade Federacije BiH i Sarajevskog kantona odlučile da grade zgradu za ekonomski fakultet.

"Imamo indicija da je problem vraćanja crkvene imovine mogao biti rešen i pre da je postojala politička volja u punom kapacitetu. Ovaj proces se može i treba ubrzati, jer može da potraje dugo. I bez donošenja zakonskih akata, poput zakona o restituciji, mnogo toga može biti urađeno", smatra Kuzmanović.

On je istakao da je ocena da ovi imovinski sporovi ne smeju biti niti su smetnja da se stalno radi na vezi sa drugim verskim zajednicama i da se na taj način postiže stepen tolerancije, povezivanja i suživota koji je jedino moguć i potreban u BiH.

Na sastanku je bilo reči i o pitanjima iz oblasti obrazovanja i finansijskim sredstvima za obnovu i izgradnju verskih objekata na području Mitropolije dabrobosanske.

Mitropolit Nikolaj se zahvalio predsedniku Kuzmanoviću na poseti i Vladi RS na pomoći u obnovi i izgradnji verskih objekata na području Mitropolije dabrobosanske, posebno na najavljenim sredstvima za hram u izgradnji u Foči.

2024 © - Vesti online