Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.09.2015.
06:45

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Milo otima crkve i džamije!

Crna Gora dala je na javnu raspravu Nacrt zakona o verskim zajednicama i već u startu se podigla velika prašina. Na predloženo rešenje ogorčena je Mitroplija crnogorsko-primorska, ali i Rimokatolička crkva i Islamska verska zajednica, koje su zatražile da se hitno iz procedure povuče "najgori i najperfidniji zakon o Crkvi od kada postoji Crna Gora", kako je rekao vladika Amfilohije.

M. Karović
Trn u oku srpskom narodu: Milo Đukanović

- Osnovni cilj je da oskrnave i razore ćivot Svetoga Petra Cetinjskoga, da pljunu na ruku Svetoga Jovana Krstitelja i na ono radi čega je on posečen. A posečen je zbog toga što je kazao istinu - naglasio je mitropolit Amfilohije.

Vekove bacaju pod noge

U Paštrovićima su odlučno protiv nacrta Zakona o verskim zajednicama, koji je digao na noge Crnu Goru.
- Ne možemo da verujemo da su se sastavljači toliko drznuli da hoće da uređuju crkvu. Nacrt drastično narušava slobode veroispovesti i duboko zadire u crkvenu nezavisnost, koja traje vekovima i na koju se nije nasrtalo ni u mnogo težim vremenima. Pravoslavna crkva je uvek uređivala samu sebe, po kanonima koji važe gotovo hiljadu godina. Odlučno smo protiv toga da država uređuje odnose u njoj i, ne daj bože, bira mitropolita - poručeno je sa skupa Matice Boke za Paštroviće.

Podsećanja radi, vlast u Podgorici je pripremila novi propis o verskim zajednicama, po kome crnogorska Vlada postavlja najviše crkvene velikodostojnike i deli imovinu, čime, po oceni kanonskih verskih lidera, Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvaja od Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, a crnogorske rimokatolike od Vatikana.

Jer, ovaj Nacrt predviđa registraciju verske zajednice koja deluje u Crnoj Gori, zatim da se prostor na kome deluje ne može prostirati van teritorije Crne Gore i da naziv verske zajednice ne sme sadržati službeni naziv druge države i njena obeležja.

- Navode i da sedište verske zajednice mora biti u Crnoj Gori. Hoće li sad Katolička crkva da se odvoji od Vatikana i da joj sedište bude u Podgorici? Predlog zakona omogućava i brutalno otimanje verske imovine. Član 52 predviđa da svi hramovi izgrađeni pre 1918. godine pređu u vlasništvo države i da ona može da ih da na korišćenje drugim verskim zajednicama. Dakle, crkvama i manastirskim kompleksima mogla bi da gazduje raskolnička Crnogorska pravoslavna crkva, a mogle bi i da budu pretvorene u magacine, kao što su to radili ideološki preci vladajuće garniture u Crnoj Gori posle Drugog svetskog rata - ukazuje Budimir Aleksić iz Cetinja, profesor crkvene istorije.

Samo Dedeić likuje

Nacrt propisa jedino je prihvatljiv za Miraša Dedeića jer njime tzv. CPC dobija državni legitimitet. Njegove pristalice smatraju da vlada ne bi smela da odustane. Kažu da je prevaziđen propis iz 1977. godine, jedini koji u Crnoj Gori i danas reguliše status verskih zajednica. Samozvani patrijarh takozvane CPC dočekan je nedavno u Kotoru i Bijelom Polju uzvicima "sotono" i "ustašo", a Kotoru ga je izdalo strpljenje pa je čak udario jednu ženu.

Kotorski biskup Ilija Janjić saopštio je da je Nacrt zakona o slobodi veroispovesti neprihvatljiv za Katoličku crkvu u Crnoj Gori. On je upozorio da bi primenom predloženog propisa Kotorska biskupija ostala bez kompletne imovine, jer su sve katedrale sagrađene pre 1918. godine. On je pokušaj države da preuzme verske objekte nazvao otimačinom. Biskup se, takođe, oštro usprotivio predloženom sistemu registracije verskih zajednica koji, po ranije saopštenoj oceni pravnika, znači, pored ostalog, ukidanje pravnog subjektiviteta Kotorske biskupije i svih drugih postojećih crkava i verskih zajednica. Biskup smatra da obaveza registracije treba da važi samo za novoosnovane verske zajednice.

- Ako je neko stolećima tu prisutan, kao što je Katolička crkva u Boki, zašto bi onda nakon stvaranja tog zakona trebalo ponovo da se registruje - pita biskup Janjić.

Branićemo hramove i veru!

- Sveštenoslužitelji iz kanonskog Arhijerejskog namesništva nikšićkog, zajedno sa vernicima iz Nikšića, Grahova, Plužina, Šavnika i Žabljaka, te manastira Župe, Kosijereva, Bijele, Golije, Podmalinskog, Pive, Zagrađa, Dragovoljića i pripadajućih parohija, spremni su da brane svoje pravo na ispovedanje pravoslavne vere, hramove koje su podizali preci, vekovnu tradiciju i sve vrednosti na kojima počiva Crna Gora od osnivanja - poručili su iz tog namesništva.

Reis islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić smatra da "verske organizacije treba izdići iznad politike, te da je predloženi Nacrt zakona o verskim slobodama loš i da ga treba popraviti".

- Možda to nekada političarima ne odgovara, ali verske zajednice su mnogo starije od politike i sve će ih nadživeti - poručio je Fejzić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online