Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.12.2017.
15:26
Vestionline, Tanjug A

"Beogradski popovi su pretnja državnosti crne Gore"

Mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo, pozvao je državnu administraciju da ne raspravlja o državnoj imovini sa Beogradskom patrijaršijom i optužio "beogradske popove da su pretnja narodnosti i državnosti Crne Gore".

pixabay.com
Smešne optužbe: Sreća pa Crna Gora nema nikakvih problema sem "beogradskih popova"

Podsetio je da su nadležni državni organi utvrdili i potvrdili da je ikona Filermosa pokretno kulturno dobro u vlasništvu države.

- Koristeći se izvesnim pravnim propustima napravljenim tom prilikom, Cetinjska filijala Beogradske patrijrašije i manastir Ostrog, doveli su u pitanje takvo rešenje. Zbog toga je u Ministarstvu kulture vođena usmena rasprava, na kojoj su učestvovali predstavnici Narodnog muzeja, toga Ministarstava i Beogradske patrijaršije. Pitam se zašto, i s kim to razgovaraju, kad su manastir Ostrog, Cetinjski manastir i ikona Filermosa u državnome vlasništvu - saopštio je Mihailo, prenela je RTCG.

Ocenio je da je protivustavno "da državna administracija raspravlja o sopstvenim vlasničkim pravima nad njima sa predstavnicima starnih pravnih lica, koji stoluju u ova dva državana manastira".

- Pa joj još i osporavaju vlasništvo, i manastira i Filermose, u korist Beograda. Neodgovorna administracija, iako, očito nesvesno, sarađuje s našim neprijateljima iz Beogradske patrijaršije, koja je oličenje okupacijske vlasti, treba da se pozove na odgovornost zbog takve politike. Jer su beogradski popovi pretnja narodnosti i državnosti Crne Gore. Osporavaju i otimaju našu kulturnu baštinu, uključujući i Filermosu, tako dovodeći u pitanje naš kulturni i nacionalni identitet - saopštio je Mihailo.

On tvrdi da mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, svojom voljom "pokorava sve crnogorske institucije i dominira njima".

- Direkno poriče naše istorijske veze, i s domovinom i kulturnom baštinom, koje ima samo jedan cilj - da nas liši nacionalnoga dostojanstva, i u konačnici države. Između ostaloga, na raspravi je Patrijaršija nemušto predložila da zajedno s crnogorskom državom grade, vele, zavetni hram Svete Trojice, u kome bi se smestila ikona Filermosa, i preostale dve svetinje koje se čuvaju u Cetinjskome manastiru - čestica Časnoga Krsta i ruka Jovana Krstitelja - naveo je Mihailo.

Planiraju ga, kaže, iznad Cetinjskoga manastira, srca Cetinja i Crne Gore, da bi unizili simbol moći i snage naše države, što on jeste, i što je za nas neprihvatljivo, i oduprećemo se tome naumu svim demokratskim sredstvima. 

- Takva politika administracije, zabrinjava našu Crkvu, zbog njenog bića utemeljenog u jevanđelju i identiteta crnogorskoga naroda, čija je duhovna okosnica - rekao je Mihailo.

Država, kako je saopštio, mora da štiti crnogorsku kulturnu baštinu i Crnogorsku crkvu, "koja oličava suverenitet i integritet ove zemlje, u ime Crnogoraca koji su je zasnovali, branili i odbranili, i u ime njihove kulture i imena".

- Zato pozivam državnu administraciju da se dozove, i ne raspravlja o državnoj imovinu sa stranim pravnim licima. Pozivam i državnoga tužioca da se umeša u protivustavne dogovore administracije i Beogradske patrijaršije, u vezi raznih državnih imovinskih prava, koje politikom dogovora u korist stranih sila i država, administracija dovodi u pitanje - istakao je Mihailo.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online