Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.09.2015.
05:33
B. Simonović - Vesti A

Tragedija Sirijaca probudila sećanje na kotorski slučaj (1): Žrtve "Mis Pat" pale u zaborav

Fotografija Ajlana Kurdija, trogodišnjeg dečaka iz Sirije, čije je telo more izbacilo na plažu turskog letovališta Bodrum, potresla je ceo svet. Tragedija Abdulaha Kurdija, glave porodice, rodom iz sirijskog grada Kobane, koji je sem trogodišnjeg Ajlana izgubio i dve godine starijeg sinčića Galipa i suprugu Rehan, posebno je odjeknula u Crnoj Gori gde se pre 16 godina dogodila slična tragedija, a da vlast do danas nije utvrdila ni broj žrtava, niti adekvatno kaznila vinovnike zločina za koje se od prvog dana zna ko su.

Probudio savest sveta: More izbacilo telo Ajlana Kurdija

Ribari su nedaleko od Bigova kod Kotora na moru 16. avgusta 1999. godine našli mladića koji je još davao znake života. Dva dana su se lekari kotorske bolnice borili da ga povrate iz duboke kome, a kad se osvestio, saznalo se da je negde na pučini između Bara i ulaza u Bokokotorski zaliv dogodio brodolom i počela je potraga za žrtvama. Preživeli mladić, Avduš Morina iz Smedereva, doduše, nije mogao mnogo da kaže i pomogne potrazi, ali prva tela utopljenika koja je more u međuvremenu izbacilo i koja su na tom prostoru pronalažena narednih dana, ukazivala su da se dogodila tragedija neslućenih razmera.

Iz mora su izvučeni ostaci 37 osoba, među kojima i mnogo dece, od kojih je samo 12 identifikovano. Vladimir Vasić iz Malog Mokrog Luga, Ramojana Mehmeti iz Niša, Nazmija Bajrami iz Srbice, Emanuela Imeri iz Zemuna, Nađija Abdulahu iz Prištine, Nađija Sadiković iz Bujanovca, Marija i Dragana Feratović iz Knjaževca, Hatidže Iseni iz Zemuna, Bajram Dalipi iz Sremčice, Savdija Bajramaj iz Peći i Muharem Salihi iz Gnjilana, svi Romi.

Čim se pronela vest o tragediji, u Podgoricu i mesta na Crnogorskom primorju se sjatila rodbina stradalih, koja je danima opsedala policijske stanice i bolnice u nadi da će doznati nešto o njima, da će ih prepoznati makar među utopljenicima izvađenim iz mora. Na osnovu njihovih kazivanja i onoga što su saznali od, kako će se, nažalost, ispostaviti jedinog preživelog u ovom brodolomu, Avduša Morine, istražni organi su brzo počeli sklapati mozaik priče.

Stradale cele porodice

U tragediji "Mis Pat" stradale su i cele porodice. Posebno je karakterističan slučaj braće Bena i Isena Drmakua iz Smedereva, koji su sa suprugama Vasvijom i Ćulferijom i decom Vericom, Nusretom, Dijanom,Alimom i Selmom, te avgustovske noći 1999. godine, po svoj prilici, završili u morskim dubinama naspram crnogorske obale.

Za početak je utvrđeno da je brodolom doživeo brodić zvani "Miš Pat", vlasništvo Kotoranina Joka Nikaljevića (46), koji se ubrzo našao iza brave. U zatvor je istovremeno dospeo i Ramadan Balja (33) iz Podgorice, jedan od organizatora ovog krvavog transporta. Na osnovu njihovih kazivanja i drugih podataka do kojih je došla istraga, tužilac je upotpunio listu osumnjičenih za tragediju. Na njoj su se, sem Nikaljevića i Balje, našli još i Agim Gaši (44) i Ismet Balja (25), obojica iz Podgorice, zatim Saša Boreta (29) i Goran Đuričković (32) iz Budve, kao i Refik Hodžić (40), iz Kiseljaka u BiH. Za osmog člana ove družine istražni organi su utvrdili samo da ima nadimak "Puka", da je, izgleda, rodom iz Smederevske Palanke i da se možda preziva Maljoku. Oni su za cenu od 1.500 do 2.500 maraka po odrasloj osobi, odnosno 500 maraka za dete, prebacivali izbeglice sa Kosmeta i druge nevoljnike u Italiju.

SUTRA - Tragedija Sirijaca probudila sećanje na kotorski slučaj (2): Satima se borili sa morem

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online