Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 30.08.2015.
05:49
B. Simonović - Vesti A

Svilen gajtan za Svetu Marovića?

Iako se iskaz svedoka-saradnika u najnovijoj budvanskoj aferi, bivšeg gradonačelnika Rajka Kuljače, čuva kao najstrožija tajna, u javnosti se spekuliše da je Svetozar Marović vođa i čelni čovek kriminalnog klana, koji je, prema policiji i dosadašnjim rezultatima istrage, budvansku kasu ojadio za oko 10 miliona evra.

AP
Pola familije mu pohapšeno, a on još opstaje: Svetozar Marović

Pojedini mediji su juče obelodanili nezvanična saznanja da je Kuljača, koji je "razvezao jezik" pošto je nedavno, po drugi put, osuđen na pet godina robije zbog uloge u aferi "Zavala", pred tužioce upro prstom u "visokog funkcionera" DPS-a i utvrdio da se nikakav posao u Budvi nije mogao ni smeo obaviti bez njegovog blagoslova, pa tako ni u aferi "TC Plaza" - podizanju koncertnog platoa na plaži Jaz kod Budve.

U javnosti se spekuliše da bi tužilaštvo kao svedoka-saradnika moglo prihvatiti još jednog od aktera ove afere, a sve s ciljem da pritegne "svilen gajtan" oko Marovićevog vrata i njega smesti iza brave spuškog istražnog zatvora u kojem mu već, pored ostalih, leži brat Dragan.

A ime Svetozara Marovića, kojeg još nema u zvaničnim spisima specijalnog tužioca za organizovani kriminal, već dvadeset godina lebdi u kriminalnoj orbiti, pogotovu kad su u pitanju "poslovi" na prostoru budvanske rivijere. Sve je počelo od poznate duvanske afere s kraja prošlog veka.

Pošto je Momir Bulatović, nekadašnji predsednik Crne Gore i savezni premijer, u više navrata (čak i u jednoj od svojih knjiga) to obelodanio, potpisnik ovih redova će objaviti ono što mu je Bulatović još 1996. nezvanično ispričao.

A. Čukić
Plan Momira Bulatovića se otrgao kontroli

Posle intervjua koji sam te godine, uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, uradio sa Bulatovićem, u neformalnom razgovoru sam ga pitao šta je istina u priči o švercu duvana:

- Sve je mnogo gore nego što si čuo - rekao mi je tada Bulatović i nastavio: - Ja sam pre nekoliko godina organizovao taj posao iz nužde, valjalo je namaći pare u budžet države. Onima koji su se time bavili pripadalo je deset odsto, a sve ostalo je išlo u državnu kasu. Sad se sve otelo kontroli, pa u državnu kasu stiže možda deset odsto a sve ostalo ide u privatne džepove. Došlo je dotle da je u to upleten čak i moj kum Sveto Marović!

Bulatović mi je potom ispričao da je kao šef države dobio strogo poverljivu informaciju od službe državne bezbednosti da su nekoliko šlepera duvana prokrijumčarena čak i za račun Svetozara Marovića.

- Iako po pravilu to nisam smeo da radim, ja sam kuma pozvao na večeru i dao mu da pročita tu informaciju. On se samo hladno nasmejao i rekao: "Znaš šta, kume, tvome sinu će ostati u nasleđe to što si ti bio predsednik države, a ja mome nemam šta ostaviti ako mu ne obezbedim neku paru" - ispričao je Bulatović pre skoro 20 godina.

Bulatović tada nije imao snage da sve objavi i stavi na uvid narodu koji je i njega i Svetozara Marovića i Mila Đukanovića i sve te "mlade i lepe" doveo na vlast, a potom se sve otelo kontroli i krenulo đavoljim putem. Ostaje da se vidi da li je đavo ipak, konačno, došao po svoje...

Akteri afere

U najnovijoj aferi do sada su pohapšeni ili se nalaze na spisku osumnjičenih predsednik opštine Budva Lazar Rađenović, savetnik Mila Đukanovića Aleksandr Tičić, brat i kćerka Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović, službenica Sekretarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević.

Osumnjičeni su i glavna administratorka Opštine Budva Snežana Žana Šćepanović, sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić, v.d. direktora budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor Trejd junika Goran Bojanić i službenik Opštine Budva Miodrag Samardžić.

Kuljača na ponovljenom suđenju za aferu "Zavala" kazao da zna ko mu je "od visokih funkcionera" smestio tu aferu, te da će o svemu otvoreno progovoriti ako mu u međuvremenu ne budu pucali u noge. Bila je ovo aluzija na učestale slučajeve pucanja u noge nekih funkcionera koje neko tako opominje da drže jezik iza zuba.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.08.2015. 10:28
Kada bi postavili Medojevića za minstra policije odmah bi bilo uhapšeno 1000 najvećih lopova u Crnoj gori na čelu sa Milom .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online