Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 22.08.2015.
03:00
Ž. Marković - Vesti A

Otišli džihadisti, vratili se "turisti"

Više od 50 državljana BiH, koji su u proteklom periodu ratovali u redovima Islamske države u Siriji i Iraku, vratilo se u Bosnu i Hercegovinu, ali i dalje niko od njih nije odgovarao pred sudskim organima, iako u BiH postoji zakon kojim je predviđeno kažnjavanje povratnika sa stranih ratišta!

Tanjug/AP
Iako postoji zakon o kažnjavanju, dosad niko nije sankcionisan

Kako saznaju "Vesti", od ukupno 51 osobe, optužnice za ratovanje u inostranstvu biće podignute protiv samo četiri džihad-ratnika, dok za ostale nema nikakvih čvrstih dokaza da su se borili u redovima Islamske države.

Sagovornici našeg lista iz bezbednosnih službi kažu da je vrlo teško dokazati da je neko ratovao u redovima ID. On otkriva da većina džihadista iz BiH, prilikom ispitivanja, govori da su na Bliski istok išli kako bi turistički uživali u prirodnim lepotama tih zemalja!

- Mnogi od njih ničim ne daju do znanja zašto su išli u Siriju ili Irak. Malo je onih koji su se time hvalili po društvenim mrežama, a većina onih koji su to uradili kasnije su poginuli. U stvari, slike koje se mogu videti na internetu, uglavnom se postavljaju nakon što poginu oni koji se na njima nalaze - kaže naš izvor.

Smanjen broj odlazaka

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, izjavio je da je broj odlazaka na bliskoistočna ratišta smanjen u poslednje vreme, ali dodaje da službe moraju biti na oprezu.
- Problem je što mi još nismo imali nijednu osuđujuću presudu po ovom osnovu i ostaje da se vidi šta će Sud BiH uvažiti od onog što je Tužilaštvo prikupilo o ovim osobama. Ipak, važno je da smo imali hapšenja organizatora i finansijera i time uticali na smanjenje odlazaka naših državljana na strana ratišta - rekao je Mektić.
Istina, u proteklih nekoliko meseci bezbednosne službe u BiH provele su akcije usmerene protiv organizatora odlazaka državljana BiH na strana ratišta, ali nijedan od tih slučajeva još nije dobio sudski epilog.

On ističe da ovde treba napomenuti i određenu dozu nezainteresovanosti pravosudnih organa da primenjuju zakon. Podsetimo, BiH je pre više od godinu dana izmenila Krivični zakon i propisala kazne za državljane Bosne koji ratuju u inostranstvu. Niko, međutim, dosad nije osuđen, iako postoje informacije o najmanje 300 ljudi iz BiH koji su otišli u Siriju ili Irak, od čega ih se vratilo pedesetak,

- Naši obaveštajci uveravaju da kontrolišu situaciju i prate te osobe, ali da ne mogu doći do dokaza šta su oni radili na bliskom istoku. Istovremeno, tako se klasične tempirane bombe puštaju da se slobodno šeću po celoj zemlji - kaže naš sagovornik.

S druge strane, "Vesti" saznaju da se odlascima na strana ratišta iz BiH bavila i hrvatska obaveštajna služba (SOA). Agenti ove službe došli su, kako saznajemo, do podataka o oko 600 ratnika iz BiH u redovima Islamske države. U svetlu ove priče još više je zastrašujuća poruka s pojedinih portala koja je objavljena pre nekoliko dana, a u kojoj pripadnici ID poručuju "nevernicima" da "nisu svesni šta im se sprema".

POVEZANE VESTI

Subota 22.08.2015. 11:59
"туристичко уживање" обично траје 10 дана, зато треба хитно вратити те "темпиране бомбе" назад, одакле су дошли.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online