Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.08.2015.
11:06
Tanjug, Srna A

Krvavi migranti: Granica potpuno zatvorena

Makedonija je danas za migrante s Bliskog istoka potpuno zatvorila granicu prema Grčkoj, a pripadnici jedinice za brzo delovanje su uz samu graničnu liniju, u dužini od 200 do 300 metara, sa obe strane pruge, postavili bodljikavu žicu, javio je portal skopskog Telegrafa.

Asošijeted pres je, pozivajući se na saopštenje grčke policije, javio da je najmanje osam osoba povređeno tokom juriša izbeglica na policajce koji obezbeđuju  granicu.

Jedno dete je povređeno šrapnelom od šok bombe, koje je policija, kako se navodi, ispaljivala direktno u gomilu.

Izveštači sa lica mesta javljaju da se migranti sada nalaze na grčkoj teritoriji, a grčki policajci, kako piše Telegraf, ne preduzimaju ništa, već samo posmatraju situaciju.

Deo migranata kampuje u šatorima pored granične linije. S vremena na vreme oni glasno protestvuju i traže da budu pušteni u Makedoniju.

Rojtersov izveštač sa lica mesta navodi da je nekoliko hiljada ljudi sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije provelo noć na ničijoj zemlji, nakon što je Makedonija juče proglasila vanredno stanje i zatvorila svoju južnu granicu za migrante i izbeglice.

Policija u opremi za razbijanje nemira, koja stoji iza bodljikave žice, ispalila je suzavac u pokušaju da potisne ljude koji žele da prođu kroz Makedniju na putu ka Mađarskoj i Šengenskoj zoni EU.

Sa grčke strane u prekidu je i železnička linija Solun - Skoplje zbog migranata - izbeglica sa Bliskog istoka, koji u znak protesta što im makedonske vlasti ne dozvoljavaju da uđu u zemlju leže na šinama, a grčka železnica od Đevđelije preuzima putnike koji putuju u Solun i Atinu i autobusima ih prevozi do prvog naseljenog mesta u Grčkoj.

Tanjug/AP
Makedonska policija planira da vrati migrante u Grčku

Lokalni mediji su javili da je noćas, oko jedan sat posle ponoći, grupa od oko 300 migranata uspela da se probije i pređe na makedonsku teritoriju i sada je u toku akcija njihovog prikupljanja kako bi bili vraćeni u Grčku.

Deo migranata se žali na policijsku brutalnost makedonskih bezbednosnih snaga. Oni kažu da je jednu ženu udario policajac i da se ona sada nalazi u bolnici, ali to za sada nije potvrđeno.

Na Železničkoj stanici u Đevđeliji se nalazi stotinak izbeglica iz grupe koja je uspela da uđe u Makedoniju.

Nožem na policajca

Jedan migrant je nožem ubo policajca. Svedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije prišao da migrantima kontroliše dokumenta.

Jedan migrant je naglo potegao nož i ubo policajca u stomak, javlja makedonski portal Fokus.

Policajac je, kažu svedoci, pao i trzao se na asfaltu u grčevima dok nisu stigla ambulantna kola. Ne zna se da li je policajac preživeo, a o ovom događaju se očekuje saopštenje makedonskog MUP-a.

Zvanično Skoplje je proglasilo vanrednu situaciju i smatra da pitanjem migranata treba da se bavi Evropa.

Zvaničnik MUP-a je juče optužio Grčku da ništa nije preduzimala po pitanju migranata, već da ih je, iako je članica EU, samo organizovano transportovala do granice sa Makedonijom.

POVEZANE VESTI

Petak 21.08.2015. 16:09
Oklopna vozila i dezuraj ! Kad poplava krene (a krenuce) dzaba je bodljikava zica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online