Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.08.2015.
05:11
D. Lj. Joksić - Vesti A

Zbog migranata kolaps železnice

Zbog sve većeg broja migranata sa Bliskog istoka, železnički saobraćaj u Makedoniji je pred totalnim kolapsom, a susedne zemlje ne žele da pozajme svoje vagone! Tri redovna i tri vanredna voza koji svakodnevno saobraćaju od Đevđelije do Tabanovca nisu dovoljna da prevezu ogroman broj migranata koji svakodnevno pristižu u Makedoniju.

Tanjug/AP
Migranti na železničkoj stanici u Đevđeliji

- Da imamo još 30 vagona, ni to ne bi bilo dovoljno za transport svih izbeglica koji ulaze u našu zemlju. Šest vozova su uvek prepuni. U jedan vagon može da stane oko 100 ljudi, a unutra se tiska četiri puta više ljudi! Sede ili spavaju jedni na drugima - kaže Nikola Kostov, direktor za transport u Makedonskim železnicama (MŽ).

Zbog izbegličke krize svi vagoni su u pogonu, ali i to je nedovoljno, pa u MŽ strahuju da će, kada za dve nedelje počne školska godina, doći do potpunog kolapsa železničkog saobraćaja.

- Tražili smo vagone iz Srbije, Bugarske, Grčke, ali su nas svi odbili, jer im oni trebaju verovatno zbog letnjih odmora. Sada čekamo odgovor iz Hrvatske, jer ne smemo ni da pomislimo šta će se desiti ako se ostvare prognoze da će na jesen iz Grčke u Makedoniju svakodnevno ulaziti po pet hiljada migranata - kaže Kostov.

Đevđeliju će čuvati vojska

UNCHR i Crveni krst zbog administrativnih problema još nisu podigli privremeni prihvatni kamp na železničkoj stanici, a budući da se za petnaestak dana očekuje još veća navala migranata, moguće je da makedonska Vlada proglasi Đevđeliju za krizno područje i da od vrhovnog komandanta i Armije traži da se i oni priključe policiji u obezbeđivanju granice i Koridora 10.

Sa velikim problemima se suočava i Đevđelija, početna stanica tranzitiranja migranata kroz Makedoniju. Grad nema resurse da prihvati na hiljade izbeglica koji svokodnevno iz Grčke stižu u Đevđeliju. Zato su ulice i parkovi oko železničke stanice pretvorene u divlje kamp zone za migrante, koji, izmoreni od dugog puta, spavaju na betonu i asfaltu oko stanice.

Dodatni problem je i nehigijena, budući da se migranti žale da nemaju gde da idu u tolet, a žitelji okolnih stanbenih zgrada na nepodnošljiv smrad. Neki od migranata se na železničkoj stanici u Đevđeliji nalaze i po nekoliko dana čekajući "papire", a to među njima stvara dodatnu nervozu, pa nisu retke ni tuče među njima.

Ilegalci obrali voćnjake i vinograde

Meštani makedonskog pograničnog sela Tabanovci žale se da su im hiljade migranata, koji svakodnevno prolaze kroz njihova imanja na putu ka Srbiji, obrali voćnjake i vinograde, a iz bašta pokupili skoro svo povrće!

- Ulaze u njive i polja i beru sve što im dođe pod ruku. Znamo da ih je na to muka prinudila, da su gladni, ali nam prave veliku štetu. Komšija i ja iznad sela imamo vinograde. U njih ulazi 50, pa čak i 100 izbeglica i beru sve što je zrelo - jada se Zoran Mitrović iz Tabanovaca.

Seljani su zabrinuti i za svoju bezbednost jer su neki od migranata agresivni.

- Prala sam sudove i videla da dolazi neki čovek, bez majice. Delovao je agresivno, seo je ispod drveta i počeo nešto da govori. Iznenada je došao do ulaznih vrata i na silu pokušao da uđe u kuću. Nije uspeo da ih otvori, pa je počeo da lupa po prozorima. Strašno sam se uplašila, a ćerka je počela da plače. Srećom, naše zapomaganje je čuo moj dever i jedan policajac koji su dotrčali i uhvatili neznanca - priča Nadežda Tasić koja živi u poslednjoj kući u selu Tabanovce na granici sa Srbijom.

POVEZANE VESTI

EX YU Velika seoba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online