Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 08.08.2015.
12:49
Tanjug A

"Tuđman se vratio u Hrvatsku"

"Franjo Tuđman se vratio u Hrvatsku kao predmet najšireg obožavanja - politici kao njen novi duh, a naciji kao novi idol", smatra bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin.

Tanjug
Kakav apsurd: Kolinda Grabar Kitarović pušta bele golubove pored Tuđmanovog spomenika u Kninu

- Ovaj Tuđmanov povratak, zašto da ne kažem: trijumfalni povratak, kraj je jednog procesa koji traje od kako je Mesić okončao mandat, a Sanader uklonjen sa scene. Već je Sanaderova agonija doduše nagoveštavala ovakav razvoj događaja, jer se i on ovoga imena bio setio kao ruke spasa; ali kasno - navodi Cvetićanin u autorskom tekstu za "Danas" povodom obeležavanja 20. godišnjice "Oluje" u Srbiji i Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima na "Ivu Sanaderu je već stajao neizbrisivi žig detuđmanizacije koju je hrabro bio otvorio, i imao je to da plati".

- Od tada, HDZ uporno i sistematično radi na tome da se Tuđman i njegovo nasleđe ponovo ugrade u nacionalni sistem vrednosti iz kojeg su bili potisnuti; štaviše, da postanu njegov mejnstrim. Taj dan je došao. U koloni zaslužnih stoje Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko i, na kraju, ali ne i najmanje važno, Kolinda Grabar Kitarović. Ona ga, ako ste spremni da poverujete, obožava sa nekom pionirskom strašću - dodaje Cvetićanin.

Bivši ambasador u Hrvatskoj podseća da nije to bilo tako davno kad se većinska Hrvatska Tuđmana prosto-naprosto stidela.

- Uzalud je predsednica države - idući korak napred u odnosu na sebe samu - dvaput tokom manifestacija u Zagrebu i Kninu kazala kako jednako žali i srpske i hrvatske žrtve u Oluji, „Ubij Srbina“, a ne njena izjava bilo je ipak slogan dana. Zato, dobronamernom posmatraču iz daljine Hrvatska odavno nije izgledala tako žalosno kao u tom času svog velikog slavlja. Oživljeni Tuđman dao je paklenoj krilatici vetar u leđa, ona je tako autorizovana postala stvar od koje se malo ko ograđuje. Samo da znate: đavo je odneo šalu - piše, između ostalog, Cvetićanin.

On je zamerio i srpskim vlastima što su tokom obeležavanja godišnjice "Oluje", kako smatra, ostale nedorečene oko srpske krivice. Iako je Beograd, kako dodaje, osudio i zločine sa srpske strane, daleko bi uverljivije bilo da su pomenuta i neka imena, " Slobodana Miloševića na primer".

- Opet su na početku, Hrvatska i Srbija, Srbi i Hrvati, posle ove Oluje udaljeniji možda od starta nego ikad ranije. I šta nam onda ostaje? Izgleda, Severina. Uvek na nove, velike ljubavi spremna Severina. Ona je na dan Knina, naime, meditirala pored Gospe u Međugorju, sa svojim novim dečkom, Srbinom iz Beograda. Ko zna, možda će otud početi neka naša nova istorija - zaključuje bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online