Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.08.2015.
13:36
Tanjug A

"Dva dana patriotske histerije moralo da dovede do ustaških ispada u Kninu"

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je da ne treba da čudi to što je deo Hrvata u Kninu na nedostojanstven način proslavio dve decenije od vojno-policijske akcije Oluja s obzirom na "nabrijavanje" koje je trajalo danima, a krivci za to su na vlasti.

Tanjug
Vladajuće strukture ne komentarišu ispade rulje jer su ih oni izazvali

- Svako ko živi u Hrvatskoj morao je da zna da "dva dana patriotske histerije" moraju dovesti do toga - rekao je za portal Index.hr Puhovski.

Portal, inače, navodi da ispade "razjarene rulje" niko iz državnog vrha, iz opozicionog HDZ-a, kao ni predsednica najmlađe članice Evropske unije, nisu želeli da komentarišu.

- Naravno da vladajući ne komentarišu ustaške ispade, oni su ih izazvali -, jasan je Puhovski i podseća na staru kinesku poslovicu :"Ko hoće mačku, mora uzeti i rep".

I to je, objašnjava on, deo onoga što se na neki način prizivalo nacionalističkom manifestacijom patriotizma.

- Ne, oni su (vladajući) to izazvali, ne bi bio red da oni to komentarišu. Morali su znati gde žive i dokle će to doći. Pevanje: 'Mi Hrvati ne pijemo vina, već pijemo krv četnika iz Knina" je ponavljanje onoga što se u Vukovaru pevalo Hrvatima. Svako živi  u ovoj zemlji je znao da dva dana patriotske histerije mora dovesti i do toga - naveo je ovaj ugledni hrvatski analitičar.

Što se tiče (ne)reagovanja policije Puhovski kaže da je ona u situaciji da mora da "žmuri na oba oka", da je tu da štiti državni poredak koji jer dva dana bio potpuno "nacionalistički eksponiran".

- Znalo se da će deo javnosti reagovati tako, a reakcija policije prema tome bila bi nemoralno ponašanje. To bi bilo farizejski (licemerno) - odgovor je Puhuvskog na pitanje misli li da policija "žmuri na jedno oko" kad se radi o pojedincima koji na ovakvim skupovima urlaju ustaške fraze.

- U hrvatskom društvu manjka tolerancije i u normalnim situacijama - zaključio je Puhovski, uz konstataciju da je jasno da je dvodnevna masovna histerija samo pridonela tome da manji, prijemčiviji deo javnosti, reaguje na takav način.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.08.2015. 16:07
Народ Србије : " СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ је створио државу Хрватску а не САД и НАТО .Ма све што каже народ Србије све је то тачно и нема рсправе.Ма народ Србије је најпаметнији на свету .Јао СЛОБОДАНЕ МИЛОШЕВИЋУ па зашто бре ниси присвојио све државе света где живе Срби.зашто бре их ниси присвојио како те није бре срамота .Зашто ниси присвојио Чикаго и Беч где живе преко 600 000 Срба е СЛОБО , СЛОБО да те је срамота бре .Па СЛОБО бре па у Немачку и Француску живе преко 6 милиона Срба и ти бре ниси хтео да присвојиш ни Немачку ни Француску е бре СЛОБО СЛОБО да те је срамота бре .
Četvrtak 06.08.2015. 14:32
Њима никада није требао повод да нападну Србе, зар не?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online