Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.08.2015.
18:51
Tanjug A

Iako bi imali koristi, Kitarovićka ne ide na otvaranje Sueckog kanala 2

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otkazala je odlazak na otvaranje novog Sueckog kanala zbog, kako se navodi iz njenog kabineta, vladinog politikanstva i nedostatka vizije.

Tanjug
Organizovano otkazivanje odlaska: Kolinda Grabar Kitarović

Grabar Kitarović i čelnici triju hrvatskih lučkih uprava trebalo je da u četvrtak prisustvuju otvaranju Sueckog kanala 2, novog pravca jednog od najprometnijih plovnih putova na svetu. Nakon svih obavljenih priprema prošle sedmice i izdatih egipatskih viza za jednodnevno putovanje, lučke uprave su jedna po jedna otkazale odlazak na taj istorijski događaj, neke uz obrazloženje da su prezaposlene prihvatom kruzera.

U kabinetu predsednice smatraju da to "nije bilo slučajno, nego organizovano". Lučke uprave, kako se objašnjava, u nadležnosti su Ministarstva pomorstva, saobraćaja i infrastrukture, odnosno ministra Siniše Hajdaša Dončića.

- Ako nam je išta prednost, onda je to geostrateški položaj naših luka. Politikantstvo i manjak vizije uskraćuje razvoj tog potencijala - rekao je izvor s Pantovčaka, preneo je portal Jutarnjeg lista.

Iz kabineta predsednice kažu da im je danima nedostupan ministar Hajdaš-Dončić jer je navodno na sastancima.

- Kako je došlo do otkazivanja možemo samo nagađati. No, sigurno je da to pokazuje odnos vlade prema potencijalu naših luka - kažu izvori bliski predsednici.

Egipat je pre dve sedmice počeo da testira drugi pravac kroz Suecki kanal, novi plovni put koji će omogućiti bolju protočnost i povećanje prometa u kanalu. Ta infrastruktura, nazvana Suecki kanal Axis, duga 72 km, delomično prati Suecki kanal koji povezuje Crveno i Sredozemno more.

Predsednik Abdel Fatah al Sisi počeo je taj projekt u avgustu 2014. uz veliku pompu i ambiciozan cilj da ga završi za godinu dana.

Pozvani samo odabrani, među njima i Dačić

Postojeći Suecki kanal izgrađen je pre 146 godina i jedan je od najprometnijih plovnih putova u svetu te važno mesto međunarodne trgovine.
Al Sisi je na otvaranje pozvao "odabrano društvo", među njima predsednicu Grabar-Kitarović, francuskog predsednika Fransoa Olanda, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, srpskog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, te državnike iz Azije i Afrike.

Na Pantovčaku ističu da Hrvatska, Francuska i Italija imaju najveći interes za otvaranje novog kanala, jer su njihove luke najbliže i mogle bi biti ulazne tačke za azijska tržišta u Evropu.

Prošle je godine robni promet kroz Suecki kanal bio 962 milijuna tona. Promet luke Rijeka iznosio je 2,29 milijuna, Ploča 2,6, a Zadra 377.000 tona, odnosno ukupno 0,5 posto u odnosu na Suec.

Nakon otkazivanja lučkih uprava, predsednica je odlučila da ni ona ne ide na Suec, iako je to bila prilika za susrete s brojnim svetskim liderima.

U njenom kabinetu smatraju da je to "nadstranačko" pitanje i da je to jednodnevno putovanje imalo smisla samo ako hrvatske luke ostvare poslovne kontakte i iskoriste razvojne prilike u vreme kada već godinama posluju ispod svojih kapaciteta   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online