Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.05.2010.
02:16
D. Lj. Joksić - Vesti A

Najmlađi svetski informatički genije

Kada nije zadubljen u knjige, na kompjuteru radi komplikovane programe, a kada se odmara, proučava planete, astronomiju i vasionu. Voli da igra fudbal i šah, a borilačke veštine shvata kao rekreaciju. Sve ovo i mnogo više svakodnevno radi najmlađi "Majkrosoft" sistem-inženjer na svetu, devetogodišnji genijalac iz Skoplja, Marko Čalasan, kome će diploma čuvene kompanije biti uručena u Americi, 24. jula ove godine, na njegov deseti rođendan.

Kada sa druži ili igra sa svojim vršnjacima, on je kao i svako drugo dete - veselo, nasmejano, nestašno, a kada ga upitate o kompjuterima ili informatičkoj tehnologiji, iz ovog malenog i dugokosog dečaka progovara odrastao čovek. Tek tada shvatite da se pred vama nalazi genije koji u glavi ima dovoljno "gigabajta" za sve ono što zna i ume.

Mada pohađa tek četvrti razred osnovne škole "Blaže Koneski" u svom rodnom Skoplju, ovaj dečak, pravi vunderkind, već sada bi mogao da se zaposli na održavanju složenih profesionalnih kompjuterskih mreža.

Još dok je imao samo dve godine ovim ga je "zarazio" njegov otac, Milan Čalasan, stručnjak za informatičku tehnologiju, koji veli da je Marku sve to bilo veoma zanimljivo. Otac je, naravno, prve "lekcije" prilagođavao uzrastu svoga deteta, ali je ubrzo shvatio da mora da "pojača tempo".

STROG UČITELJ: Milan i Marko za računarom


 

- Kada sam prvi put seo za kompjuter imao sam osećaj moći i sigurnosti, pogotovo kada sam video kako se mrda "miš" i kako kompjuter izvršava sve naredbe nad hardverom - ozbiljnim glasom veli Marko.


Premijer uručio poklon


Njegovi roditelji čine sve da bi svom mezimcu, jedincu obezbedili potrebne uslove za pravilan rast i razvoj. Paze na njegovu ishranu i zdravlje, na slobodno vreme, a podsećaju ga i na njegove svakodnevne obaveze, mada ga je, za razliku od ostale dece, zbog njegove genijalnosti Ministarstvo obrazovanja oslobodilo redovnog pohađanja nastave, pa sada predmete polaže kao student.


- Marko je sa nepune tri godine znao da čita i piše. Prvo je naučio latinicu, potom ćirilicu, a još dok je bio beba znao je sve marke i modele automobila - sa ponosom kaže njegova majka Radica Čalasan.


I makedonske vlasti su u malom dečaku videle veliki potencijal, pa je tako od vlade dobio 15 kompjutera koje mu je lično uručio premijer Nikola Gruevski. Instalirani su u jednoj učionici, "Markovoj laboratoriji", u osnovnoj školi koju pohađa, gde u slobodno vreme dečacima od 8 i 11 godina drži časove iz osnova rada na kompjuteru.

DAR OD VLADE MAKEDONIJE: Marko Čalasan i premijer Nikola Gruevski


 

Marka smo upoznali u domu njegovih roditelja. Tu, u jednoj sobi se nalazi njegov virtuelni svet u kome svakodnevno uči, radi i uživa. Uvek nasmejan, sa dugom kosom poput njegovog oca, kaže da mu je tata najbolji učitelj.


- Svaki profesor je strog, pa i on. Stroži je od mojih nastavnika u školi, ali pravičan. Mnogo toga sam naučio i od mame, koja je moj PR menadžer - kaže Marko.


Sa nepunih sedam godina bez problema je rešavao testove inteligencije namenjene srednjoškolcima, pa su njegovi roditelji odlučili da u jednoj od najpoznatijih kompjuterskih škola u Skoplju provere i verifikuju znanje sina. Još tokom prvih testiranja se pokazalo da je Marko čudo od deteta. Kao šestogodišnjak položio je prvi "Majkrosoftov" ispit za sistem-administratora.

Želi da upozna Bila Gejtsa


- Najviše bih voleo da radim u "Majkrosoftu", a Amerika je moja omiljena destinacija zbog razvijene tehnologije. U moju zemlju ta tehnologija stiže sa zakašnjenjem. Zato bi voleo da živim i učim u Americi, pogotovo u Redmondu, jer je tamo glavna kancelarija "Majkrosofta" - veli mali Marko, čija je najveća želja da upozna lično Bila Gejtsa.

Ponuda iz Kanade

 Poslednji, četvrti po redu, takođe položen u Sloveniji, doneo mu je titulu najmlađeg ovlašćenog administratora kompjuterskih sistema sa sertifikovanom "Majkrosoftovom" diplomom na svetu. Ovo značajno priznanje svečano će mu biti uručeno u Americi na njegov rođendan, 24. jula ove godine, kada će Marko napuniti deset godina.
 

Marko sa majkom Radicom

Mali genijalac iz Skoplja već je dobio i svoj prvi posao. Trenutno održava mrežu jedne humanitarne organizacije za pomoć hendikepiranima, a radi i na projektu koji bi trebalo da omogući slanje televizijskog signala visoke definicije preko relativno slabe mrežne infrastrukture.

Makedonska telekomunikaciona kompanija mu u tome pomaže tako što mu je obezbedila direktan pristup svojoj mreži, a ukoliko se projekt pokaže kao uspešan, Marko planira da ovu novu tehnologiju demonstrira na sajmovima tehnoloških dostignuća u svetu.

Ipak, najveća želja mu je da dalje školovanje nastavi u Americi u nekoj školi za nadarenu decu, kakvih u Makedoniji, nažalost, nema.


I njegova majka Radica budućnost sina vidi u Americi, iako napominje da ponude kompanija stižu iz celog sveta.

- Sada smo u pregovorima sa nekoliko telekomunikacionih kompanija. Jedna kompanija iz Kanade nam je ponudila kompletno opremljenu laboratoriju za Marka kako bi mogao da radi iz našeg stana u Skoplju. Pregovori su u toku pa ćemo videti šta će na kraju biti.


Radica priznaje da nameravaju da se odsele iz Makedonije i odu u SAD, jer bi to bilo najbolje rešenje za Marka. Zanimljivo je da ga kompjuterske igrice uopšte ne interesuju.

Radije se igra sa vršnjacima, nađe vremena za fudbal, da pliva, vozi rolere i bicikl, a trenira i tajlandski boks. Kao i sva deca, obožava vikende i šetnje u parku ili pentranje po brdu Vodno iznad Skoplja...

Piše priručnik


Marko završava pisanje priručnika o instalaciji operativnog sistema "Windows 7", koja će osim na makedonskom, biti izdata i na još nekoliko stranih jezika.


- To će biti moja prva knjiga. Namenjena je mojim vršnjacima, početnicima, ali i ljudima koji žele brzo da nauče kako se pravilno instalira i funkcioniše novi operativni sistem "Majkrosofta". Nameravam da napišem i knjigu za stručnjake.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online